V českých hotelech už se v dubnu ubytovalo víc lidí než před covidem

Z toho bylo více než 700 tisíc hostů ze zahraničí a asi 544 tisíc rezidentů. Vyplývá to z informací Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, které vycházejí z údajů Českého statistického úřadu.

České hotely přivítaly letos v dubnu o 0,3 % víc hostů než před pandemií covid-19. Stalo se tak poprvé od roku 2019. Celkem se v tuzemských hotelech ubytovalo ve čtvrtém měsíci roku 1 256 308 lidí.

Praha

Meziroční nárůst počtu turistů v českých hotelech (srovnáme-li duben 2023 a stejné období 2022) byl o 24 procent. Rezidentů přijelo o 5 procent, zahraničních hostů dokonce o 44 % víc. Nejvíce bylo Němců (188 415), Slováků (55 581) a Poláků (52 891). Následovali Američané (32 905) a Italové (32 478).

„Dobrou zprávu je, že co se týče celkových příjezdů do hotelů v Česku, jsme na číslech před covidovou pandemií v roce 2019. Dokonce jsme je předčili, souhrnně o 0,3 %,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Digitalizace usnadňuje cestování. Klíčová jsou bezpečná a rychle dostupná data

V českých hotelech se ubytoval větší počet Čechů než před pandemií, ale i počet cizinců se postupně zvyšuje. „Ve srovnání s rokem 2019 do tuzemských hotelů letos v dubnu přijelo o 21 % víc rezidentů, zahraničních turistů ještě ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 bylo o něco méně. Největší nárůst z našich top příjezdových zemí jsme zaznamenali u hostů z Německa (o 21 %), Slovenska (o 20 %) a Polska (o 55 %),“ doplňuje Herget.

Turisty mají přilákat on-line kampaně

Zvýšit zájem zahraničních turistů o Česko má mimo jiné on-line kampaň Nečekané tradice, kterou Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism tento týden spustila ve 14 zemích světa.

Originální vizuály, které bez klišé představují všechny kraje Česka, připravila pro CzechTourism na základě tendru kreativní agentura VCCP. Kampaň mohou zhlédnout lidé v Německu, Polsku, na Slovensku, Velké Británii, USA, Nizozemsku, Francii, Itálii, Španělsku, Švédsku, Dánsku, Rakousku, Maďarsku a Izraeli. A také na portálu Visit Czechia.com.

Češi loni cestovali po zemi nejvíc za 10 let, návrat cizinců se dá očekávat letos

„Z našich analýz mimo jiné vyplývá, že meziročně se nejvíc zvýšil počet příjezdů turistů z Tchaj-wanu. Dá se předpokládat, že jejich počet vzroste, letos v červenci má totiž začít létat přímá linka mezi Prahou a Tchaj-Pejí,“ očekává vedoucí Institutu turismu CzechTourismu Petr Janeček.

„Je to podobné jako s turisty z Jižní Koreje. Těch u nás letos v dubnu bylo celkem 19 330, zatímco v březnu jich přijelo 11 837. Nárůst mimo jiné potvrzuje pozitivní dopad přímých letů, které se mezi Prahou a Soulem obnovily koncem letošního března,“ doplňuje Janeček.

Podrobné informace o návštěvnosti hotelů v Česku jsou k dispozici na www.tourdata.cz. Konkrétně se dá podívat na přehled podle zemí a samozřejmě také na celkovou srovnávací tabulku se změnami v letech 2019 až 2023.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme