V Číně vznikla největší 3D stavba na světě: půl kilometru dlouhá zeď

Společnost Winsun realizovala v Čínském městě Su-Čou největší stavbu, která vznikla jen pomocí 3D tisku. Jde o půl kilometru dlouhou zeď chráníc břeh rozvíjejícího se města před říční erozí.

Někdejší těžební město Su-Čou v provincii Ťiang-su se v posledních letech dočkalo velké přestavby a rekultivace. Staré doly byly rychle přeměněny na parky a město stále více láká velké investory.

3D zeď v čínském městě Su-Čou od společnosti Winsun
3D zeď v čínském městě Su-Čou od společnosti Winsun | YouTube / 3D Construction Printing

Součástí modernizace města je i projekt ochranné zdi, která chrání pobřeží před erozí absorbováním energie proudu vody. Při tradičním způsobu stavby podobných zdí obvykle dochází k problémům, především zásahům do životního prostředí, například znečištěným vodním cestám.

Projekt od společnosti Winsun je specifický tím, že díky 3D tisku může zeď opisovat přirozený obrys říčního toku a je šetrnější k místním ekosystémům. V porovnání s tradičními způsoby stavby je 3D tisk také výrazně levnější, rychlejší a vyžaduje méně práce přímo na místě vzniku zdi.

Přes pět set metrů dlouhá zeď má kromě ochrany před říční erozí bránit město i před silnými říčními proudy a případnými záplavami a naopak vodní plochu před chemikáliemi uniklými ze souše. Tvůrci největší 3D stavby na světě doufají, že se zeď stane i turistickou atrakcí.

Čínská stavební společnost Winsun vznikla v roce 2003. Specializuje se na stavbu a výzdobu velkých veřejných staveb, například divadel, stadionů či hotelů. V Číně se podílela na stavbě více než 400 budov, kromě jiného i výstaviště v Šanghaji.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Adam Štěpánek

• Teritorium: Čína
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme