V Dánsku jezdí první autobus bez řidiče

V dánském Aalborgu byla otevřena první autobusová linka obsluhovaná autobusem na elektrický pohon bez řidiče.

Autobus, který vyvinula dánská firma Holo, je navigován pomocí kamer, senzorů, softwaru a 3D map a na jeho provoz dohlíží operátor na palubě. Ten je vybaven joystickem a je v případě nutnosti připraven zasáhnout. Do budoucna se nicméně plánuje, že autobus bude jezdit zcela bez personálu, jako je tomu například u kodaňského metra.

Na 2,1 kilometru dlouhé trase s celkem 10 zastávkami se budou střídat dva autobusy s kapacitou 11 osob, schopné na jedno nabití až osmi hodin provozu. Autobusy jedoucí rychlostí 18 km/h jsou nasazeny na stezce Astrupstien ve východním Aalborgu – největším sídlišti ve městě. Nejedná se tedy o klasický městský provoz, na který není technologie zatím připravena. Cílem tohoto pilotního projektu, který má trvat dva roky, je poskytnout dané lokalitě větší mobilitu a soudržnost.

„Vyškolené“ autobusy

Nová autobusová linka byla otevřena na začátku března. Testovací provoz byl zahájen v prosinci loňského roku. Během testování byly autobusy naprogramovány podle předem vytvořené virtuální mapy oblasti tak, aby se uměly chovat v provozu a dokázaly v pravý okamžik zapnout blinkr či zatočit. Dále se musely „naučit“, jak reagovat na ostatní účastníky provozu a jejich případné nedodržování pravidel.

Dopravní experti jsou si plně vědomi omezení, jež zatím nedovoluje nasazení těchto autobusů v běžném městském provozu. S ním se dá počítat v horizontu příštích 10–12 let, kdy bude připravena jak technologie (zejména síť 5G), tak úřady či smluvní základna.

K projektu SmartBus byly spuštěny webové stránky s detailními informacemi o projektu, zajímavostmi a aktualitami či informacemi pro cestující.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autorka: Markéta Din.

• Teritorium: Dánsko

Doporučujeme