V dubnu zbankrotovalo nejméně firem od počátku roku, přibylo insolvenčních návrhů

V dubnu bylo vyhlášeno 53 bankrotů obchodních společností, letos zatím nejméně. Zároveň bylo podáno 98 návrhů na úpadek, nejvíce od loňského června. Za posledních dvanáct měsíců u nás zbankrotovalo průměrně dvanáct z každých deseti tisíc aktivních firem.

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. Čísla jsou ale v jednotlivých měsících podobná, podnikových bankrotů je v Česku stále velmi málo.

Ilustrační fotografie | Shutterstock

„V České republice je míra bankrotů firem dlouhodobě velice nízká, zejména ve srovnání s okolními zeměmi. I přesto, že se v dubnu zvýšil počet návrhů na firemní bankrot, který zpravidla indikuje vyšší počet úpadků v následujících měsících, rozhodně nejde o nijak alarmující růst,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Kolísání počtu úpadků v průběhu roku je běžné. Počet bankrotů byl v dubnu o dva nižší než letošní průměr a počet insolvenčních návrhů naopak o 14 vyšší.

Firemních bankrotů ubývá, je jich méně než loni. Úpadků podnikatelů je naopak víc

Dle obratu největší společností, u které byl v dubnu vyhlášen bankrot, je WALBO RAILWAY s.r.o. Společnost byla dle posledních zveřejněných výkazů do roku 2021 v zisku, ale měla vysoké zadlužení. Největší společností, která v dubnu podala insolvenční návrh sama na sebe, je BIS Czech s.r.o. s obratem přes 1,5 miliardy korun.

Nejzranitelnější jsou firmy v Karlovarském kraji

Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Praze (25) a v Jihomoravském kraji (5). Naopak žádný případ nebyl hlášen z Vysočiny, Libereckého a Pardubického kraje. Největší míru bankrotu za posledních dvanácti měsíců vykazuje Karlovarský kraj s 21 bankroty na 10 tisíc aktivních firem.

Následuje Moravskoslezský kraj s 19 a Praha s 18 bankroty na deset tisíc subjektů. Nejméně bankrotů (poměrově) bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno na Vysočině (8/10 000), ve Středočeském (9) a Jihočeském kraji (10).

V rámci odvětví bylo v dubnu nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v obchodu (19), ve zpracovatelském průmyslu (9) a ve stavebnictví (7). Nejčastější byly úpadky v posledních 12 měsících v odvětví dopravy a skladování, a také v odvětví ostatních činností, kde shodně připadlo na 10 tisíc subjektů 20 bankrotů. 19 případů na 10 tisíc firem pak vykázalo odvětví zpracovatelského průmyslu.

Nejlépe je na tom odvětví vzdělávání, zdravotní a sociální péče se čtyřmi bankroty na 10 tisíc subjektů a informační a komunikační činnosti (6 na 10 tisíc subjektů).

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme