V energetice chtějí být české firmy smart

Exportéři vyrazili hledat zakázky na veletrhy ve Spojených státech nebo Austrálii, kde vystavovali na společném českém stánku.



České firmy z oblasti energetiky a příbuzných oborů bodují s podporou agentury CzechTrade na trzích v Evropě i mimo ni. Letos už proběhly například obchodní mise firem z oblasti petrolejářského, plynárenského a energetického průmyslu do Ázerbájdžánu a Gruzie, další mise mířila do Egypta. Češi se účastnili setkání firem z teplárenského průmyslu také v polském Zakopaném. Nedávno se vrátili energetici z Turecka a také účastníci z mise v těžebním průmyslu po Kazachstánu.

Dále CzechTrade stihl již letos připravit národní expozice na veletrzích petrochemického a plynárenského průmyslu NěftěGaz v Moskvě, vodohospodářského průmyslu Ozwater v australském Melbourne a účast na veletrhu petrolejářského a plynárenského průmyslu OTC v texaském Houstonu.

Agentura CzechTrade registruje zvýšenou poptávku po podpoře exportu ze strany firem, které nabízejí chytrá řešení. Snaží se pružně reagovat a firmám z oblastí Smart Cities, Smart Energy, Smart Grid, Smart Water Management, Smart Mining, Smart Building vyhovět. Všechna tato chytrá řešení mají jeden společný jmenovatel – mají snížit spotřebu energií, vody, lépe měřit veličiny či řídit dopravu ve městech.

Technologii poptává Lima i univerzity v Peru

Bezpečnost na ulicích, pohodlná doprava, kvalitní urbanistická správa, používání dat, zjednodušení komunikace. Zkrátka vše pro pohodlný život v moderním a čistém městě. To je Smart City. Právě technologie pro chytrá města jsou jednou z oblastí, ve kterých se Česká republika začíná rychle profilovat v Peru.

Primátor Limy a starostové městských částí téměř desetimilio­nové metropole v loňské kampani poprvé v historii čelili poptávce od občanů po začlenění technologií Smart Cities. Aktivně se k této otázce postavily i přední peruánské vysoké školy. Nejznámější veřejná technická univerzita Universidad Nacional de Ingeniería založila mezinárodní inovační inkubátor Smart Cities. Také soukromá univerzita ESAN má svůj inkubátor pro ICT řešení městské dopravy a bezpečnosti.

V květnu 2019 byla otevřena platforma na podporu uplatnění českých technologií v Peru.

V květnu byla za podpory velvyslance Pavla Bechného v Limě otevřena Czech-Peru Alliance for Business Innovation, tedy platforma na podporu uplatnění českých technologií v Peru. Jedním z jejích prvních úspěchů je navázání spolupráce v oblasti Smart Cities s již zmíněnou prestižní univerzitou ESAN.

Ekonomická sekce velvyslanectví a kancelář CzechTrade v Limě nabízejí společně českým exportérům kompletní balíček služeb pro podporu vývozu a podnikání v oblasti klíčových technologií v Peru.

Kdo něco znamená v ropě a plynu, jel do Houstonu

Sílu českých výrobců na poli těžby ropy a plynu jasně ukázala také oficiální účast firem na květnovém 50. ročníku veletrhu OTC v texaském Houstonu, kam zavítaly s podporou agentury CzechTrade.

Veletrh byl zajímavý nejen pro výrobce zařízení přímo pro těžbu, ale i pro firmy z oboru bezpečnosti (tepelné kamery, kamery–čidla, bezpečnostní systémy), softwaru, oblečení pro zaměstnance v těžebním průmyslu, výrobce těsnění a z mnoha dalších oborů, které sekundárně toto odvětví podporují. 

Zahraniční kancelář CzechTrade zajistila prezentaci firem na společném veletržním stánku, a navíc byly díky finanční podpoře ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu finanční výdaje pro české účastníky přijatelné. „Pro české společnosti bylo velmi přínosné, že nám CzechTrade umožnil prezentovat se na veletrhu, kde se každoročně potkávají všichni, kdo v těžařském byznysu něco znamenají. Na jednom místě jsme viděli vývoj a směr našeho oboru i způsoby jeho prezentace. Z tohoto pohledu jistě tato akce splnila naše očekávání, s nimiž jsme do Houstonu jeli,“ říká Pavel Drobil, předseda představenstva společnosti Anacot Capital.

„CzechTrade nám v osobě Jana Kubaty a jeho týmu poskytl skvělý servis. Pro příští ročníky by bylo výhodné prezentovat české firmy formou národní expozice přímo pod hlavičkou České republiky, jako to dělají Němci, Francouzi, Italové, Britové a další důležití hráči na trhu,“ míní Pavel Drobil.

S akcí byl spokojen i výkonný ředitel Technicoat Group Martin Kortus. „Jako dodavatel funkčních fluoroplastových povlaků Technicoat spolupracujeme s těžařskými společnostmi více než 20 let. OTC konference v texaském Houstonu se účastním již posedmé, v roce 2019 poprvé i jako vystavovatel. Pro naši společnost je ropný a plynárenský průmysl jedním z hlavních odběratelů. Na OTC se dojednávají zakázky na další rok. Je skvělé, že se české firmy díky CzechTrade mohly na veletrhu zviditelnit,“ říká Martin Kortus.

Češi byli poprvé na veletrhu Ozwater

Jednou z příležitostí k diverzifikaci českého exportu je Austrálie. Je sice ze všech zemí nejdále a není snadné si tuto „dámu“ získat, na druhé straně jsou protinožci považováni za solidní obchodní partnery. V roce 2020 má vstoupit v platnost dohoda o volném obchodu FTA, která přinese odstranění tarifních i netarifních překážek, a usnadní tak firmám vstup na tamní trhy.

Tématem, které řeší celý svět a v němž Austrálie není výjimkou, je voda. Zahraniční kancelář CzechTrade zastoupená Alicí Fibigrovou zorganizovala v květnu společnou účast českých firem na veletrhu a konferenci Ozwater´19. Účast byla podpořena příspěvkem od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Poprvé tak bylo na akci zastoupeno i Česko, a to firmami VAPO (ucpávky, rehabilitační pakry), BKG úprava vody (zpracování vody formou patentované technologie) a CINK Hydro (turbíny pro malé vodní elektrárny do deseti MW). Stánek navštívil obchodní diplomat Tomáš Kára, který společnosti informoval o obchodním a politickém dění v teritoriu.

O české technologie byl zájem. Kancelář CzechTrade před veletrhem oslovila potenciální klienty z cílové skupiny firem a pozvala je na stánek.

V Austrálii je v současné době zatím plných 76 procent energetické spotřeby kryto uhlím, deset procent vodou, sedm procent zemním plynem a šest procent z větrných zdrojů. Jen minimum je ze solární energie. Do roku 2030 se má zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů, což je podporováno i australskou vládou. Proto zastoupení CzechTrade v Sydney již zajišťuje plochu pro české firmy na veletrhu All Energy, který se bude konat letos 23. až 24. října. Účast bude znovu důležitá. „Australané navazují kontakt s novými zákazníky dlouho a chtějí vidět opravdový zájem. Uspějí jen ti, kdo jsou aktivní a účastní se veletrhů opakovaně,“ zdůrazňuje ředitelka kanceláře CzechTrade v Sydney Alice Fibigrová.

Přes 50 kanceláří na pěti kontinentech

Podpora exportu ze strany českých institucí se ubírá mnoha směry. CzechTrade dlouhodobě nabízí českým podnikatelům a firmám exportní podporu v oblastech energetiky, těžebního průmyslu, vodohospodářství a ochrany životního prostředí a pružně reaguje na vznikající poptávku na poli chytrých řešení. Tradiční průmysl táhne českou ekonomiku. Dostatek elektrické energie, pitné vody a vyřešení recyklace odpadů jsou stěžejními tématy každé vlády na celém světě.

Největší přidanou hodnotou služeb české vládní agentury CzechTrade je přítomnost na exportních trzích. Agenturní zahraniční síť čítá 51 kanceláří na pěti kontinentech a zkušení pracovnicí jsou připraveni nabídnout pomoc českým exportérům s vyhledáním vhodných obchodních kontaktů, ověřením zájmu o nabízené výrobky a služby, organizací obchodních jednání a tlumočením. Častokrát se také agentura setkává se zájmem o dlouhodobou asistenci. 

Ta je výhodná pro společnosti, které uvažují o vstupu na cizí trh, ale zatím nemají v dané zemi vybudované vlastní zastoupení, a tak využívají služeb zastoupení CzechTradu. Další oblastí podpory jsou oborově zaměřené obchodní mise a společné účasti na specializovaných veletrzích. Obchodní mise se zaměřením na energetický a těžební průmysl a vodohospodářství reagují na aktuální poptávku ze strany českých firem. Agentura se snaží připravit mise do těch končin, kde je dostatečně velký obchodní potenciál, a pro účastníky maximalizovat přínos přípravou jednání s nejvýznamnějšími lokálními společnostmi. Podobné je to se specializovanými veletrhy. CzechTrade se zaměřuje na nejprestižnější akce v daných oborech a prezentaci českých firem na společném národním stánku.


Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Jiří Jílek, vedoucí oborového týmu energetiky, CzechTrade.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika | Služby

Doporučujeme