V Estonsku má vzniknout soudce-robot. Bude posuzovat drobné delikty

Nejmenší pobaltská země je známá svým důrazem na zavádění digitálních technologií. Estonské ministerstvo spravedlnosti si nyní objednalo vývoj robota soudce, který by rozhodoval drobné civilní pře. Po zavedení elektronického občanství se jedná o další novinku, která by měla fungovat na státní úrovni poprvé na světě.



Robot, který bude rozhodovat zatím jen v civilních sporech, má vzniknout v Estonsku. Tento projekt si objednalo místní ministerstvo spravedlnosti. Software má vyvinout úřad pro digitalizaci vedený Ottem Velsbergem. Robot by měl mít na starosti drobné spory, které se hromadí u soudů.

Umělá inteligence má analyzovat právní dokumenty vybraných sporů a dospět k rozsudku. I když by měl mít běžný soudce možnost tyto rozsudky revidovat, jedná se o další zásadní krok v digitalizaci společnosti, uvedl časopis Wired.

Estonsko s 1,3 milionu obyvatel je světovým průkopníkem digitalizace státní správy. V roce 2005 zavedlo možnost elektronického hlasování ve volbách. Na konci roku 2014 zavedlo elektronické občanství.

Na dálku si lze v zemi založit firmu a otevřít bankovní účet. To ale naráží na bezpečností rizika, například při praní špinavých peněz.

Elektronické občanství mohou získat rovněž lidé, kteří ve své domovské zemi čelí ekonomickým sankcím, například Rusové, Íránci nebo Severokorejci. Tento druh občanství dosud nabylo 50 tisíc lidí, kteří založili šest tisíc firem. Z Estonska pak mají přístup na celý trh Evropské unie.
 
Prezidentka země Kersti Kaljulaidová e-občanství brání. Dává malému Estonsku daleko větší pružnost a také ekonomickou sílu. „Ani desetkrát větší státy nás nemohou porazit,“ tvrdí na stránkách projektu.

Estonská vláda využívá moderní technologie například při kontrole zemědělských dotací, využívá analýzu satelitních snímků svého území, aby zjistila, zda jsou dotace využívány podle stanovených pravidel. Umělá inteligence také pomáhá propuštěným lidem najít novou práci.

V rámci právního poradenství už robot funguje. V Londýně a New Yorku dokáže chatovací robot vyřešit pokuty za parkování. Software vymyslel britský student Joshua Browder, který službu DoNotPay spustil v osmnácti letech v roce 2015.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Právo, právní služby | Služby

Doporučujeme