V Evropě začala válka. Ruská invaze na Ukrajinu bude mít drtivé dopady i pro globální ekonomiku

Rusko dnes ráno přepadlo Ukrajinu. Ruské jednotky postupují směrem na metropoli Kyjev. Svět přistoupí k nejtvrdší formě ekonomických sankcí vůči agresorovi.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Vojáci zaútočili také z běloruského území a také z okupovaného Krymu. Světová média od rána přinášejí záběry bojů, náletů ruských stíhaček a také prchající civilní obyvatelstvo, které před invazí utíká směrem na západ i z ukrajinské metropole Kyjev.

Ukrajina vyhlásila válečný stav a vůli své území aktivně bránit.

Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci, svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při ranním projevu invazi odsoudila jako barbarství a informovala, že ještě dnes Unie představí tvrdé ekonomické sankce. Budou silnější než ta, která byla původně avizována, a budou mířit i osobně na prezidenta Putina.

V invazi nasadili Rusové masivně letectvo, Ukrajinci už hlásí sestřelení několika stíhaček.

Česká měna se může vrátit nad hranici 25 korun za euro

Přestože riziko invaze „viselo ve vzduchu“, stejně jako mnozí politici ani trhy do poslední chvíle nevěřily, že bude Rusko schopno zajít až tak daleko. Proto dnes od rána zavládla na trzích panika, která předznamenává drtivé ekonomické důsledky války pro globální ekonomiku.

„Začíná válka. Bude mít primárně geopolitické dopady. Ale pochopitelně i sociální a ekonomické, zřejmě katastrofální. A to i v dalších částech Evropy, než je Ukrajina. Už brzy ji pocítí třeba i čeští motoristé. Ropa letí nad 100 dolarů za barel. Lze očekávat nárůst cen pohonných hmot v ČR k úrovním kolem 40 korun za litr,“ informoval člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. „Koruna prudce znehodnocuje na letošní minima, což zdražení pohonných hmot jen dále podpoří. Jen otázkou času se zdá být, než se vrátí nad úroveň 25 korun za euro.“

Cena plynu letí nahoru

„Akciové trhy dnes podle všeho zažijí volný pád. Válka již poznamenala obchodování v Asii. V Evropě a v USA se teprve řádně obchodovat začne. Dařit se však bude surovinám, nejen ropě. Tedy i třeba akciím těžebních firem. Posílit by také mohly akcie zbrojařských firem,“ vysvětluje Kovanda.

„Cena zemního plynu v EU letí vzhůru jako raketa, mnohem výrazněji než zlato. Zelená transformace EU a německá Energiewende totiž učinily Evropu závislejší na ruském plynu než prakticky kdykoli v minulosti. Jde zřejmě o jeden z faktorů, které ruský prezident Vladimir Putin zakalkuloval do svého rozhodnutí dnes vpadnout na Ukrajinu,“ uvažuje Kovanda.

Ruský rubl padá na nejslabší hodnoty od roku 1997 a míří nad 86 rublů za jeden americký dolar. „Při invazi na Krym se dostal „jen“ na hodnotu 84,20. Podobně je na tom i ukrajinská měna, která se propadá na 29,00 hřiven za jeden dolar,“ připomíná Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Zdroje: Analytici, zpravodajství Česká televize

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl | Ostatní

Doporučujeme