Digitální továrna 2.0 na MSV představuje produkci 40 firem

Na brněnském výstavišti pokračuje 63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Svou nabídku představují v osmi pavilonech přední firmy napříč strojírenskými obory.

Letošní MSV se koná od 4. října do 7. října. Otevřen je denně od 9 do 17 hodin, poslední den ovšem jen do 16 hodin. Svou nabídku představuje návštěvníkům víc než 1250 firem ze 41 zemí. To je o pětinu více vystavovatelů než bylo na loňském ročníku.

Tradičním dějištěm největšího tuzemského veletrhu je areál Brněnského výstaviště. | Zdroj: BVV

Nosným pilířem veletrhu jsou obráběcí a tváření stroje, které jsou i v letošním roce reprezentativně zastoupeny a zviditelněny prostřednictvím specializovaného veletrhu IMT. Souběžně se strojírenským veletrhem se dále koná i čtveřice technologických veletrhů. Na slévárenství se zaměřuje veletrh FOND-EX, na svařovací techniku veletrh WELDING, na povrchové úpravy veletrh PROFINTECH a na plastikářský průmysl veletrh PLASTEX. Lákadlem je i téma digitalizace průmyslu, které bude představeno zejména v expozici Digitální továrna v pavilonu F.

Právě Digitální továrna může patří stejně jako loni k největším lákadlům veletrhu. „Digitalizace je jedním z hlavních směrů průmyslového vývoje. Potvrzuje to zájem firem, které se v letošním roce do projektu zapojily. Své produkty a služby předvede v pavilonu F více než 40 firem a expozice Digitální továrny 2.0 tak obsadí doposud rekordní plochu,“ uvedl Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu. Zlatým partnerem Digitální továrny 2.0 se stala společnost Siemens. Stříbrnými partnery jsou platforma Team Finland a Národní centrum Průmyslu 4.0.

Partner veletrhu je z Francie, Finsko je na MSV poprvé

K letošní Digitální továrně 2.0 se pod hlavičkou Team Finland připojuje oficiální účastí také Finsko se skupinou šesti inovativních dodavatelů technologií a služeb. Finským společnostem důvěřují přední světoví výrobní hráči z řady odvětví, jako je automobilový průmysl, strojírenství, potravinářství, elektronika a mnoho dalších. Návštěvníci se na veletrhu seznámí se společnostmi Elisa IndustrIQ, Etteplan, Top Data Science, Unikie, Visual Components a Wapice.

Digitální továrna patřila k nejatraktivnějším částem veletrhu už na předchozích ročnících.

Partnerem letošního MSV je francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes. Jedná se o nejprůmyslovější oblast Francie. Firmy z této oblasti se představí na samostatném stánku.

Potkat se z lidmi ze strojírenství osobně

K hlavním lákadlům veletrhu patří Česká národní expozice. Návštěvníci zde uvidí řadu inovativních exponátů. Mezi nimi bude například unikátní mobilní laserscanner od společnosti Intellmaps, který dokáže zkrátit dobu digitalizace budov na jednotky hodin a značně zlevňuje tvorbu digitálních dvojčat. K vyzkoušení bude také nejmodernější simulátor pro virtuální pilotní výcvik s označením F-16 Classroom od společnosti VRgineers. Po areálu výstaviště se bude pohybovat i autonomní elektromobil BringAuto, který slouží pro rozvoz zásilek, ale také pro logistiku v industriálních areálech.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Slavnostního zahájení České národní expozice se zúčastnili významní hosté jako předseda Senátu Miloš Vystrčil, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, náměstek ministerstva zahraničí Tomáš Kozák a generální ředitel společnosti BVV Tomáš Moravec.

Miloš Vystrčil ocenil to, že veletrh umožňuje osobní setkání podnikatelů. „Z mého pohledu reprezentanta horní komory českého Senátu vidím jako důležité to, že zase spolu takto osobně můžeme intenzivněji a více komunikovat a domlouvat se, protože dnes, pokud je něco potřeba, tak je to, aby se lidé potkávali, hledali společná řešení, aby si mohli nabízet svoje produkty a aby si uvědomili, že to, co dnes potřebujeme ze všeho nejvíce je, abychom drželi za jeden provaz.“ Dále poukázal na to, že je vždy důležité se domluvit na základních věcech, protože jen tak může průmysl obstát a posilovat, protože jen tak je možné podpořit, jak průmysl, zaměstnavatele, tak i občany. Projevil také přání, abychom všichni společně zvládli tu složitou situaci, ve které se právě nacházíme. „To je zásadní podmínka proto, abychom měli silný hlas v rámci Evropy,“ řekl Miloš Vystrčil.

Podotkl také, že musíme využít pro Českou republiku evropské předsednictví. Česká republika je průmyslovou zemí, která žije z domácího průmyslu, a je úkolem Mezinárodního strojírenského veletrhu, aby se tu  jednotliví hráči domluvili na spolupráci, vzájemně se podporovali. Svůj úvodní proslov uzavřel slovy, proč je důležité se potkávat, což platí nejen pro strojírenský průmysl: „Potkávejme se, abychom byli prosperující, konkurenceschopnou a pro lidi tím příjemnou a hodnotově vyspělou zemí.“

Ilustrační fotografie

Česká národní expozice dá pohled na celý ekosystém služeb pro firmy

Všechny přítomné uvítal také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který všechny pozval do České národní expozice. „Strojírenské firmy, exportéři a další podnikatelé se zde budou moci na jednom místě seznámit s celým ekosystémem státní asistence a ihned využít  na sebe vzájemně navazující služby,“ povzbudil vystavovatele, průmyslníky i exportéry a upozornil, že této mimořádné expozice se účastní také Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Ministerstvo obrany ČR, agentury, banky a další instituce zabezpečující pomoc a podporu při podnikání či podpoře exportu. Expozice se letos nese v duchu českého předsednictví v Radě EU. V závěru svého projevu ministr Jozef Síkela upozornil na doprovodný program v rámci expozice, a hlavně na možnost konzultací se zahraničními kancelářemi agentury CzechTrade, kde bude připravena celá řada dalších specialistů.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Náměstek ministerstva zahraničích věcí Tomáš Kozák považoval za čest, že může zde zastupovat svůj resort, který nabízí tradiční nástroje, kterým je například mapa globálních oborových příležitostí, kterou se podařilo už i digitalizovat. Hosty samozřejmě doplnil generální ředitel BVV Tomáš Moravec, který po uvítání přítomných na 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu, poděkoval všem, kteří se podíleli na přípravě i na obsahu České národní expozice. „Doufám, že využijete možnosti se potkat se zástupci, jak vlády, tak jednotlivých organizací v jednu chvíli a na jednom místě,“ uzavřel Tomáš Moravec.

Zdroj: Tiskové zprávy společnosti BVV

Doporučujeme