Zdroj: CzechTrade

V Itálii je 110 tisíc průmyslových střech vhodných pro instalaci fotovoltaiky

Na území Itálie je odhadem 110 000 továren a průmyslových skladů, které disponují střechami vhodnými pro umístění rozsáhlých fotovoltaických systémů.

Vhodná plocha představuje přibližně 300 km čtverečních plochy, což je dostatečné pro vybudování 30 GW nových fotovoltaických instalací. Tento potenciál by mohl do budoucna aktivovat investice mezi 30 a 36 miliardami eur a nově instalované systémy by mohly snížit emise oxidu uhličitého o zhruba 9 tisíc tun ročně.

Ilustrační fotografie

Výpočet disponibilních prostor provedla technologická společnost Cerved, která do systému vložila obrovské množství informací, například satelitní analýzy, údaje o energetické spotřebě firem a jejich finanční síle či náklady na fotovoltaické systémy.

ExportMag: Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

„Mnoho společností by mohlo vyrábět energii z fotovoltaiky, ale nemají ponětí o svém výrobním potenciálu,“ komentuje Andrea Mignanelli, generální ředitel Cerved, a dodává: „Například energeticky náročné společnosti, které v současnosti nesou vysoké pořizovací náklady, by mohly mít velké výhody z instalace vlastních systémů. Banky by přitom chtěly tyto případy zachytit a cíleně je podporovat.“

Cerved dává k dispozici všechna data na podporu této inovace a díky vývoji specifických algoritmů sestavil mapu společností, kterým lze ad hoc půjčky nabízet. Jedná se o užitečný nástroj pro podporu energetické transformace.

Jedna z hlavních výzev pro italské společnosti se totiž týká energetické transformace, která má být realizována ve velkém měřítku, musí zahrnovat výrobní systém, technologické inovace, politiku a finanční systém.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Itálie.
Zdroj: Il Sole 24 Ore

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme