Účelem semináře bylo představit účastníkům z řad odborné veřejnosti tradici lihovarnické výroby v České republice, jakož i kvalitu a specifika dotčených produktů. Mezi hosty se sešli zástupci importérů, provozovatelé předních tokijských barů a restaurací, novináři či reprezentanti vývěrových obchodů s alkoholickými nápoji.
V první části setkání přednesl svoji prezentaci jeden z nejvyhledávanějších odborníků stran destilátů pocházejících z regionu střední a východní Evropy, pan Takeshi Matsuzawa. Po diskuzní části, při které měli hosté možnost klást prezentujícímu dotazy, následovala řízená degustace. Při té bylo představeno několik druhů českých ovocných pálenek a tyto byly opatřeny expertním výkladem.
ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí
Pan Takeshi Matsuzava, který rovněž stojí za nejlépe hodnoceným tokijským, resp. japonským barem, dále prostřednictvím svého workshopu demonstroval použití některých druhů českých pálenek v míchaných nápojích. Seminář zakončilo společenské setkání s prostorem pro výměnu kontaktů a zkušeností.
Organizace podobných, odborně zaměřených seminářů či prezentací má pro pomoc s propagací národních produktů, včetně destilátů, v Japonsku velký význam. Obzvláště, pokud se tak děje s podporou např. zastupitelského úřadu. Oficiálně zaštítěné akce mají u tradičně založených japonských zákazníků a obchodních partnerů svou váhu a Česká republika se tak přidala k dalším zemím, které v Japonsku obdobná setkání na podporu svých produktů pořádají.