V kalifornské poušti vznikla první čtvrť pomocí 3D tisku

Kalifornie si připsala na své konto další technologický průlom. V Rancho Mirage na jihovýchod od Palm Desert vznikl soubor patnácti domků vystavěných technologií 3D tisku.

Ekologické domky vznikly na pětiakrovém pozemku díky partnerství mezi dvěma kalifornskými společnostmi – Palari, skupinou pro udržitelný rozvoj nemovitostí, a Mighty Buildings, inovativní společností zabývající se stavebními technologiemi. Podle časopisu Business Insider jde o vůbec první bytový soubor vzešlý z technologie 3D tisku na světě.

Domy mají fungovat v nulovém energetickém standardu. Spotřebu zajistí solární panely a případně i baterie Powerwall od Tesly. Ty mají napájet třeba i chytré senzory kvality životního prostředí, monitorující například kvalitu vzduchu a vody. Samotné domy přitom budou z udržitelného recyklovaného termoplastu Light Stone, který tuhne až pod UV světlem, a tak z něj lze tisknout větší struktury. Vzniká tak takzvaný „inteligentní dům“, který může být podle přání klienta dodáván i s vestavěným nábytkem a dalším vybavením.

Materiál použitý v Mighty Buildings se vytvrzuje téměř okamžitě, což umožňuje přidat střechu, vrstvy izolace a vnější prvky v jednom procesu, tedy bez technologické přestávky. Až 80 % stavby lze automatizovat, tvrdí Mighty Buildings. Na výstavbu je tak třeba o 95 % méně pracovních hodin a vzniká desetkrát méně odpadu než u běžné výstavby.

Obytné jednotky z 3D tiskárny jsou levnější a díky své úspornosti a udržitelnosti i ekologičtější a soběstačné. Oproti dosavadní výstavbě jsou také levnější, a to o 50–60 % oproti cenám za klasický dům.

Vzestup domů s využitím technologie 3D přichází v době, kdy je kalifornská bytová krize na vrcholu. Stát potřebuje do roku 2025 vystavět 1,8 až 3,5 milionu nových bytových jednotek, aby vyřešil nedostatek na trhu s bydlením a vyhověl předpokládanému růstu populace. Regionální politici potřebují zajistit bydlení pro zranitelné skupiny populace a lidi na okraji společnosti. Navíc i pro lidi se stálou prací jako učitelé, hasiči či zaměstnanci servisních organizací, kteří často nedosáhnou na vysoké ceny stávajících nemovitostí, je výstavba technologií 3D jednou z možností jak vyřešit problémy s bydlením.

Podobných firem zabývajících se 3D tiskem působí na západě Spojených států hned několik. Jednou z nich je i firma house.me, využívající technologii off-grid, mobilních domů, které se dají vystavět téměř kdekoli.

Některé firmy na tomto principu staví již déle než čtyři roky. Jde o jinou technologii než tu, kterou testuje v rámci výzkumného úkolu Technická univerzita Liberec, se kterou již Generální konzulát ČR v Los Angeles komunikuje. Koncem letošního června představila liberecká univerzita ve spolupráci s ČVUT veřejnosti funkční zařízení pro 3D tisk cementových směsí. O nové technologie TU Liberec, vhodné pro 3D tisk domů, mají zájem také americké firmy.

Spolupráce amerických firem při realizaci technologie TU Liberec by tak mohla vést nejen k uplatnění nových hmot z výzkumu v USA, ale dát též šanci českým stavebním firmám při výstavbě v Kalifornii. Na zdejším trhu citelně absentuje levnější, technicky dostupná a rychlá výstavba.

Navíc o informace o technologii 3D tisku projevily zájem prostřednictvím Generálního konzulátu ČR v Los Angeles i některé české stavební firmy. Konzulát proto bude i nadále sledovat aktuální trendy v této oblasti. Cílem je nalézt možnosti pro naše firmy, jak spolupracovat na americkém trhu na nových technologiích či při jejich praktickém využití. Platí to samozřejmě i pro český trh. Krize levnější výstavby bytů v ČR dosahuje již ohromných rozměrů. Případná spolupráce se sektorem v USA by působila oběma směry.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Los Angeles (Spojené státy americké). Autorka: Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme