V keňském automobilovém průmyslu je značný potenciál i pro české firmy

Veletrh AutoExpo Kenya 2023 zahájil v keňském konferenčním centru v Nairobi (KICC) náměstek ministra průmyslu Juma Mukhwana. Výstavy se zúčastnilo více než 400 vystavovatelů.

Organizátoři výstavy byly Expogroup Dubai, Exposure Events and Publications Limited, akce proběhla od 4. do 6.  května 2023 a zaměřila se na trh s náhradními díly, vybavením, součástkami, příslušenstvím, nářadím a službami pro automobily, nákladní automobily a autobusy a zúčastnili se jí někteří přední světoví výrobci, dodavatelé a poskytovatelé služeb, kteří jsou připraveni uvést své výrobky a služby v zemi.

Ilustrační fotografie

Keňa dováží v průměru 100 000 ojetých vozidel ročně, přičemž většina z nich pochází z asijských zemí, jako jsou Japonsko, Čína a Singapur. Ve velkém se vozy dovážejí také z Německa. Od 1. ledna 2022 nesmějí být do země dovážena vozidla starší 8 let. Toto opatření by mělo pomoci rozvoji místní výroby, přinejmenším v podobě montáže.

ExportMag: Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

Výroba a montáž vozů přímo v Keni

Náměstek ministra pro průmysl Dr. Juma Mukhwana ve svém úvodním projevu poukázal na fakt, že Keňa je politicky stabilní zemí s rozvinutou komunikační infrastrukturou a špičkově kvalifikovaným personálem v každém odvětví.

Zmínil, že Keňa je jedinou zemí v regionu, která hostí závody mistrovství světa v rallye, kam výrobci automobilů přijíždějí soutěžit a testovat své vozy. V roce 2021 hostila Keňa mistrovství světa v rallye po devatenáctileté absenci, příští SafariRallyKenya se bude konat od 22. do 25. července 2023.

Pokud jde o výrobní odvětví, náměstek uvedl, že Keňa uvažuje o výstavbě speciálního automobilového průmyslového parku v Athi River, a vyzval potenciální investory, aby se spojili s firmou Numerical Machining Complex (NMC) a založili společný podnik na montáž motorových vozidel a výrobu náhradních dílů.

Ilustrační fotografie

V současné době se v Keni ročně montuje 12 000 motorových vozidel (Nissan double-cab pick-up, Land Rover, Mazda, Iveco a Mercedes Benz, Toyota) a 2,5 milionu motocyklů (Bajaj Boxer, Opibus Electric Motorcycles). Volkswagen Tiguan Allspace Trendline, Land cruiser Prado a Toyota Rush byla nejvíce prodávaná auta v roce 2022.

Region je otevřený podnikání a vláda slíbila pomoci každému investorovi zahájit výrobu. Vláda Keni je také připravena nadále zlepšovat výrobní prostředí tak, aby se země stala pro investory v regionu volbou číslo jedna. Keňa je součástí již fungujícího trhu ve Východoafrickém společenství, společenství COMESA a Africké kontinentální zóny volného obchodu (AfCTA). To pro výrobky vyrobené v Keni představuje trh s 1,3 miliardy obyvatel.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nairobi (Keňa).

• Teritorium: Afrika | Keňa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme