V královských platech IT specialistů jsou velké rozdíly mezi nováčky a zkušenými

Rozdíl mediorní a juniorní průměrné mzdy v oblasti IT může v rámci jednoho oboru překračovat i 21 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti StartupJobs.

Kariérní portál StartupJobs, který českým startupům pomáhá získat zájemce o práci, reflektuje aktuální situaci na pracovním trhu. Průzkum, který platforma uskutečnila, přinesl přesnější data o mzdovém ohodnocení nabízených pozic ve firmách než v uplynulých letech. V současné době je průzkum jediný, který tyto informace poskytuje. Kromě seniorních a juniorních pracovníků totiž letos nově reflektuje i mediory, tedy služebně středně zkušené zaměstnance. Ti dle průzkumu dosahují měsíčně na odměny, které mohou juniorní mzdu překonávat i o více než 21 tisíc korun.

K nejlépe placeným lidem patří softwarový architekti.

Průzkum také ukázal rozdíly mezi požadovanou a akceptovanou výší odměny u různých pozic. Největší rozdíl je patrný u seniorních vývojářských či manažerských pozic, nejmenší u juniorních obchodních pozic. „Sledujeme, že se tuzemský pracovní trh mění a firmy stále častěji inzerují nabídky mediorních pozic, tedy takových, kterými poptávají středně zkušené pracovníky. Zatímco v loňském roce jsme tyto pozice v rámci průzkumu nereflektovali, v letošním je již započítáváme a můžeme si tak vytvořit výrazně přesnější obrázek o výši odměn všech kandidátů,“ komentuje průzkum Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Infografika společnosti StartupJobs.

Největší rozdíl je u vývojářů a obchodníků

Ukázalo se, že rozdíl aktuální mediorní a juniorní průměrné měsíční mzdy může v některých případech v rámci jednoho oboru překonávat i více než 20 tisíc korun, a to v případě inzerovaných obchodních a vývojářských pozic. Ty překračují juniorní dokonce o více než 21 tisíc korun. O průměrně 19 tisíc korun překonávají mediorní pozice juniorské také v oblasti nabízených nevývojářských IT pozic či managementu. Rozdíly jsou však patrné i v dalších oblastech, například marketingu, kreativě či administrativě. Na těchto pozicích překonávají medioři juniorní pracovníky v mzdovém ohodnocení o průměrně 10 tisíc korun měsíčně.

„Na datech, která nám lidé poskytli, vidíme, že se juniorní pracovníci mohou posouvat nejen znalostně, ale i finančně. Nemusí se proto obávat nižší nástupní mzdy, neboť se získanými zkušenostmi mohou rychle dosáhnout na výrazně zajímavější měsíční ohodnocení,“ dodává Mikschik.

Průměrná měsíční mzda i přes 114 tisíc

Na nejvyšší průměrnou měsíční odměnu (více než 114 tisíc korun) dosáhnou IT senioři na nevývojářských pozicích, jako jsou softwaroví architekti, konzultanti a další specialisté. Druhé nejvyšší průměrné mzdy (více než 111 tisíc korun) dosahují seniorní vývojáři.

Průzkum dále poukázal na rozdíly mezi požadovanou a akceptovanou výší odměny u nabízených pozic. S největším rozdílem se potýkají seniorní manažeři či IT vývojáři. Výše požadované měsíční mzdy převyšuje u seniorních manažerů akceptovanou výši odměny o průměrně 32 %, u IT vývojářů dokonce o 36 %. Nejmenší rozdíl je naopak patrný u juniorních obchodníků, kde může rozdíl činit necelých 14 %.

Změnu zaměstnání zvažují více než dvě třetiny respondentů

Průzkum StartupJobs ukázal, že v současné době je novým pracovním nabídkám otevřeno takřka 73 % respondentů. Aktivně vyhledává pracovní nabídky téměř čtvrtina z nich. Téměř polovina představuje služebně seniorní pracovníky, kteří mají zkušenost v oboru alespoň šest let. Zaměstnání vyhledávají zejména v Praze, Středočeském či Jihomoravském kraji. Portál StartupJobs rovněž v současné době oslavuje překročení hranice půl milionu přihlášených kandidátů na inzerované pozice. Za svou existenci již pomohl získat práci více než 30 tisícům kandidátů.

„Kariérní portál StartupJobs jsme založili v roce 2012 s cílem pomoci rodící se startupové scéně získat ty nejvhodnější kandidáty do svých týmů. S ohledem na současné milníky, které se nám podařilo překročit, soudím, že se nám toto spojení podařilo vybudovat,“ dodává Mikschik.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti StartupJobs

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: E-commerce | Služby | Software a ICT služby

Doporučujeme