V Maďarsku se budou modernizovat venkovská lékařská zařízení

Kancelář maďarského předsedy vlády oznámila, že dne 31. 3. 2020 byla vyhlášena speciální finanční výzva na rozvoj lékařských zařízení na maďarském venkově. Cílem výzvy, na kterou je maďarskou vládou alokováno celkově 7 mld. HUF (cca 525 mil. Kč) je zajistit kvalitní lékařskou péči v celé zemi a snížit regionální rozdíly.

V konkrétní rovině by se z výzvy mělo financovat mj. otevření či modernizace zdravotnických zařízení, rovněž jako nákup potřebného zdravotnického vybavení. Podmínkou pro získání dotace je, že zdravotnické zařízení musí být v majetku obce s méně než 5000 obyvateli. Z výzvy bude možné financovat i zajištění ubytovacích kapacit pro lékařské pracovníky.    

Vyhlášení dotační výzvy pro venkovské zdravotnictví je v souladu s nedávným vyjádřením předsedy vlády Viktora Orbána, který označil modernizaci maďarských nemocnic za hlavní prioritu maďarské vlády.    

Díky vyhlášené finanční podpoře lze očekávat zvýšenou poptávku po zdravotnických prostředcích rovněž jako po vybavení lékařských ordinací a jiných zdravotnických zařízení. V této souvislosti představuje vyhlášená výzva i příležitost pro celou řadu českých firem. 

Více informací k výzvě lze nalézt na stránkách maďarské vlády. Přihlášky je možné podat elektronicky přes webové stránky Maďarské státní pokladny. Případně je možné kontaktovat obchodně-ekonomický úsek na Velvyslanectví ČR v Budapešti na emailové adrese: commerce_budapest@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Maďarsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme