CzechInvest podpoří přes 300 inovativních startupů v projektu Technologická inkubace

Agentura CzechInvest v letošním roce spustí dlouho připravovaný projekt Technologická inkubace. V rámci projektu CzechInvest podpoří více než 300 startupů ze sedmi klíčových technologických oblastí, každý může získat podporu až pět milionů.

Inspirací byl pro CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu program kosmického inkubátoru ESA BIC, který v tuzemsku v letošním roce oslaví své páté narozeniny.

Přestože projekt cílí především na podporu technologických startupů, nabídne široké portfolio aktivit a příležitostí také pro další klíčové hráče české byznysové scény. 

„Podpora inovačního potenciálu je jedním z klíčových nástrojů rozvoje konkurenceschopnosti České republiky. Dlouhodobě proto investujeme do vědy, výzkumu a inovací, za letošek to bude 38 mld. Kč. V souladu s Inovační strategií ČR chceme být nejen zemí vysoce odborných znalostí a pokročilých technologií, ale rovněž místem pro nejvýznamnější světové vědecké kapacity,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Technologická inkubace je v tomto ohledu zásadní investicí do budoucnosti českého průmyslu a věřím, že se přihlásí firmy se zajímavými a kvalitními projekty.“

Projekt Technologické inkubace bude financován z programu The Country for the Future, a to v rámci implementace Inovační strategie ČR 2019–2030. Finanční prostředky ve výši jedné miliardy korun vyčlenilo Ministerstvo průmyslu a obchodu už v roce 2019. Vláda tento týden pak schválila klíčovou část projektu – přímou finanční podporu inovativním startupům prostřednictvím inkubačního programu agentury CzechInvest. V plánu je podpořit v průběhu sedmi let trvání projektu více než 300 inovativních firem napříč ČR u jejich zrodu. CzechInvest přitom plánuje intenzivní spolupráci s regionálními inovačními a technologickými centry tak, aby došlo k zvýšení synergie nabízené podpory.

Bezpilotní letadlo i slevy přes satelit. Kosmický inkubátor podpoří další čtyři startupy

Uchazeči, kteří se svým podnikatelským záměrem a inovativní ideou projdou výběrem do Technologické inkubace, čeká podpora v hodnotě až pět milionů korun. Nejde však pouze o přímou finanční dotaci – pro začínající firmy je připraven komplexní balíček služeb zahrnující kontinuální práci s firmou po dobu až dvou let. Firmám se bude intenzivně věnovat tým expertů, který jim bude pomáhat v oblasti byznysu a právního servisu, marketingu, financí a především konkrétních technologií. Toto vše proběhne pod řízením a v koordinaci CzechInvestu.

„Jsem velmi rád, že jsme mohli podpořit vznik tohoto projektu, jehož cílem není pouhá finanční dotace. Nově vznikající podniky se potýkají s řadou překážek, ať už jde o samotný proces založení firmy, přípravu kvalitního obchodního plánu nebo o vysoce odborné poradenství, ke kterému mladé firmy často nemají přístup. V tomto směru je právě inkubace to, co jim pomůže vstup na trh urychlit ve spolupráci s mnoha experty. Plánované inovační huby směřují tematicky do strategických oblastí české ekonomiky od mobility, přes umělou inteligenci, až ke strategické bezpečnosti,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Sedm klíčových oblastí

Technologická inkubace se zaměří na sedm klíčových technologických oblastí, které jsou vysoce perspektivní pro další ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost České republiky. CzechInvest vnímá, že vysoká přidaná hodnota už neleží v průmyslových oborech jako takových, ale v technologiích, které jsou použitelné napříč jednotlivými odvětvími.

Jedná se o:

  • mobilitu budoucnosti
  • umělou inteligenci a IT
  • kreativní průmysly
  • udržitelnost a ekoinovace
  • kosmické technologie
  • jadernou a částicovou fyziku
  • chytrá řešení proti krizím

Inspirací při přípravě celého projektu byl před 5 lety spuštěný program ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Centre), jehož operátorem je právě CzechInvest. Podnikatelský inkubátoru ESA BIC se zaměřujeme na inkubaci a rozvoj technologicky progresivních startupů, které ve svých komerčních produktech či službách využívají vesmírné technologie nebo systémy (například kola Festka, BigTerra, Spacemanic, Dronetag a další)

Inovativní podstatou projektu je prostor, ve kterém se setká státní, akademický a soukromý sektor. Z této synergie pak vznikne maximální přidaná hodnota pro samotné startupy. Příkladem takového propojení je první ze sedmi hubů, Mobility Innovation Hub (MIH). Tato vlajková loď Technologické inkubace zaměřená na inovace v oblasti tzv. mobility budoucnosti vznikla z impulsu Sdružení automobilového průmyslu a na její přípravě se intenzivně podílela řada významných soukromých firem a odborníků z českého průmyslu.

„CzechInvest díky Technologické inkubaci spojí inovativním způsobem v triangulaci sílu státu, odbornost a znalost akademické sféry a sílu české byznysové základny, ať už jde o velké společnosti nebo startupy, je to dokonalá synergie. V rámci dlouhodobosti projektu máme možnost podpořit rozvoj více jak 300 firem, startupů a především inovativních nápadů, které pomohou svým úspěchem reprezentovat Českou republiku,“ říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl a dodává:

„Technologická inkubace je projekt pro budoucnost a je správné, že v něm stát hraje prostřednictvím CzechInvestu aktivační roli v oblasti inovací, rozvoje a podpory české excelence. Silnou pozitivní odezvu už nese projekt Mobility Innovaton Hub, který je prvním hubem ze sedmi, které v rámci Technologické inkubace spustíme. Ten vychází z naší zkušenosti s ESA BIC. Chceme tímto krokem inspirovat i zbytek Evropy tak, jak to v digitalizaci dělá například Estonsko.“

Zapojení partnerů ze soukromé i akademické sféry umožní inkubovaným firmám využívat vyspělou technologickou infrastrukturu či konzultovat svá řešení se zkušenými odborníky – ať už v oblasti konkrétních technologií, nebo v otázce komerčního využití jejich řešení. Zároveň bude vznikat prostor pro soukromý sektor – na základě poptávky firem mohou být podpořeny konkrétní produkty, které na trhu chybí. Projekt totiž počítá s posílením vazby mezi vědou a výzkumem a implementací vzniklých řešení do (nejen) partnerských firem.

Mezisektorový charakter Technologické inkubace slibuje také snazší komunikaci potřeb soukromého sektoru směrem k veřejné správě v oblasti efektivity státní podpory či legislativních změn v souvislosti se zaváděním inovací na trh.

• Oblasti podnikání: Kreativní průmysly | Software a ICT služby

Doporučujeme