V Nizozemsku se otevírá LNG terminál, ČR umožní snížit závislost na ruském plynu

Ve druhém zářijovém týdnu se slavnostně otevřel plovoucí LNG terminál v nizozemském Eemshavenu. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ v tomto terminálu zajistilo pro Česko pronájem podílu i potřebnou přepravní kapacitu plynu.

Celkový roční objem plynu, který zde bude možné zpracovat a následně přepravit, je tři miliardy metrů krychlových. To Česku umožní snížit závislost na ruském plynu až o třetinu.

Ilustrační fotografie

„O možnosti získat podíl v LNG terminálu v Holandsku jsme jednali od letošního dubna. Je to jeden z dalších kroků, díky kterým se postupně zbavujeme energetické závislosti na Rusku. V tomto případě nám dodávky zemního plynu nahradí až třetinu spotřeby plynu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

„Jedná se o historický okamžik pro energetickou bezpečnost České republiky, nikdy jsme totiž podíl na LNG terminálu neměli,“ doplňuje člen vlády.

Pomoc už od letošního září

Do České republiky se ročně doveze zhruba devět miliard m³ zemního plynu, doposud téměř výhradně pocházejícího z Ruska. Díky podílu 3 miliard m³ v LNG terminálu tak snížíme svoji importní závislost na Rusku o více než třicet procent. Podíl na terminálu pomůže České republice již od letošního září.

V teplárenství začne platit přechodně stav nouze

Terminál LNG o celkové roční kapacitě 8 miliard kubických metrů plynu vznikl v rekordně krátké době v přístavu Eemshaven v provincii Groningen na severu Nizozemska. Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se tu následně ohřeje a takto převede do plynného skupenství. Tento plyn se následně z terminálu vpustí do přepravních plynovodů a těmi se přesune až na místo určení.

Terminál se skládá ze dvou plovoucích skladovacích jednotek a zpětného zplynování: Jde o plavidla Exmar S188 a Golar Igloo. Vedle ČEZ ho budou využívat také společnost Shell z Nizozemska a ENGIE z Francie.

• Teritorium: Česká republika | Nizozemsko
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme