Podle prezidenta Národní federace producentů kakaa Eduarda Baquera (Federacion Nacional de Cacaoteros) je průměrná místní produkce kolem 60 000 tun. Před 10 lety se produkovalo 33 000 tun, 12 000 tun se importovalo a pouze necelých 1000 tun se exportovalo. Momentálně Kolumbie exportuje 7000 tun kakaových zrn a 13 000 tun kakaových produktů.
Export směřuje hlavně do Mexika, Malajsie a Indonésie, celkově však do více než 60 zemí světa. Produkce kakaa se nachází ve 30 departamentech země, nejvýznamnější jsou oblasti Santander, Antioquia, Huila a Tolima. Kakaovníky pokrývají 170 000 hektarů Kolumbie, podle Baquera by kolem 70 000 hektarů potřebovalo revitalizaci, aby se mohla země přiblížit svému potenciálu v této oblasti.
Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Bogotě.
Zdroj: Portafolio.co