V prvním pololetí bylo vyhlášeno nejvíce firemních bankrotů za čtyři roky

V prvním pololetí letošního roku bylo vyhlášeno 386 bankrotů obchodních společností, 3 338 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 8 389 osobních bankrotů. V případě firem jde o nejvyšší číslo od zpřísnění insolvenčního zákona.

Zároveň bylo podáno 501 návrhů na bankrot obchodních společností, u fyzických osob podnikatelů jde o 3 263 návrhů a 8 314 případů se týká lidí, kteří nepodnikají. Počet firemních bankrotů byl nejvyšší od první poloviny roku 2017, tedy od začátku účinnosti novely insolvenčního zákona, která zpřísnila podmínky pro podávání věřitelských insolvenčních návrhů. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. 

Shutterstock

Počet bankrotů obchodních společností (OS) se oproti prvnímu pololetí loňského roku zvýšil o 49, o desítky více je také návrhů.

„Vysoký počet firemních bankrotů v letošním prvním pololetí je způsobený kombinací velmi vysokého počtu insolvenčních návrhů v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy jejich počet v žádném z měsíců neklesl pod stovku, a stabilně vysokého počtu insolvencí po většinu letošního roku,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Vzhledem k tomu že společností mají od začátku července opět povinnost podat na sebe insolvenční návrh bez zbytečného odkladu, je možné v dalším pololetí čekat další nárůst,“  doplňuje Kameníčková.

Bankrotujících podnikatelů naopak ubylo

U fyzických osob podnikatelů (FOP) naopak případů (oproti minulému roku) ubylo, a to o 634. Méně bylo i návrhů, jejich počet byl vůbec nejnižší za poslední dva roky, konkrétně od začátku účinnosti další novely insolvenčního zákona z června 2019, jejímž cílem bylo zpřístupnit oddlužení vyššímu počtu lidí a podnikatelů.

Letos v červnu se nejčernější scénář naplnil u 80 obchodních společností a 586 fyzických osob podnikatelů. Červen 2021 byl v tomto ohledu rekordním měsícem, počet firemních bankrotů byl nejvyšší od května 2019. 

Firemních bankrotů bylo v roce 2020 méně. Pomohl Lex covid

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v červnu vyhlášeno v Praze (39) a v Jihomoravském kraji (11). Naopak žádný případ nezaznamenali statistici v Olomouckém kraji. Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (73) a v Praze (68), nejméně na Vysočině a v Pardubickém kraji (shodně 20 případů). 

„Počet návrhů na osobní bankrot i počet samotných osobních bankrotů se skokově snížil na jaře minulého roku po začátku epidemie v České republice. Od té doby se konstantně pohybuje zhruba na 75 % toho, co bylo běžné před začátkem epidemie,“ dodává ještě Věra Kameníčková. 

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme