V Řecku se uskutečnil mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky DEFEA 2021

Ve dnech 13. až 15. července 2021 se na athénském výstavišti Metropolitan Expo uskutečnil 1. ročník mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky DEFEA – Defence Exhibition Athens.

Jeho ambicí bylo po 13leté přestávce navázat na mnohaletou tradici mezinárodních veletrhů obranné a bezpečnostní techniky DEFENDORY International a zhodnotit geostrategickou polohu Řecka na neklidné křižovatce tří kontinentů.

Veletrhu se zúčastnilo 315 vystavovatelů z 22 zemí a oficiální vládní a vojenské delegace z 35 zemí. Přítomen byl rovněž výkonný ředitel Evropské obranné agentury EDA Jiří Šedivý. Českou republiku oficiálně reprezentoval NGŠ arm. gen. Aleš Opata.

Veletrh DEFEA 2021 se konal pod záštitou řeckého Ministerstva národní obrany. Ministr Nikos Panagiotopoulos se v jeho průběhu setkal s ministry obrany Kypru, Itálie, Slovinska, Portugalska, Gruzie, Severní Makedonie a Bosny-Hercegoviny a jednal s výkonným ředitelem Evropské obranné agentury EDA Jiřím Šedivým. Jeho náměstek Alkiviadis Stefanis jednal s britským ministrem odpovědným za plán výzbroje i se státním tajemníkem MO SR Marianem Majerem.

Náčelník generálního štábu Konstantinos Floros uvítal oficiální vojenské delegace vedené náčelníky štábů a armád. Na samostatných stáncích se prezentovaly řecké ministerstvo obrany, jednotlivé druhy vojsk a generální ředitelství pro výzbroj a investice.

Českou republiku oficiálně reprezentovali NGŠ arm. gen. Aleš Opata a jeho zástupce genpor. Miroslav Hlaváč, kteří jednali s řeckými protějšky. Ministerstvo obrany zastupoval ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.

Vzhledem k probíhající rozsáhlé modernizaci výzbroje řeckých ozbrojených sil využila veletrhu řada zejména zahraničních firem, aby se prezentovala. USA obsadily samostatný pavilon, velké byly expozice firem z Francie, Nizozemska a Izraele, tedy zemí, které mají v Řecku želízko v ohni. Zastoupeny byly také Kypr, Německo, Velká Británie, Portugalsko, Rusko a Slovensko.

Na firemní úrovni byla ČR zastoupena společnostmi Česká zbrojovka a. s. Uherský Brod, která je dlouhodobě přítomná na řeckém trhu, a Excalibur International prostřednictvím její řecké pobočky Excalibur Hellas.

Příští ročník veletrhu DEFEA je plánován na květen 2023.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko).

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme