V saúdském Rijádu proběhl veletrh Foodex

Sezona veletrhů na Blízkém východě začíná a s ní přicházejí první akce v regionu. V hlavním saúdsko-arabském městě Rijád proběhl 13. až 16. září 2022 potravinářsko-zemědělský veletrh Foodex Saudi.

Jelikož bylo rijádské veletržní výstaviště během posledních dvou let využíváno jako očkovací centrum, šlo o jeden z prvních veletrhů po obnovení normálního provozu.

Celkově se situace v zemi stabilizovala a již není vyžadováno ani nošení roušek. Oproti nedalekým SAE, kde se stále kontroluje očkování nebo PCR testy, se do Saúdské Arábie dá již cestovat volně. Přesto určitý počet především zahraničních návštěvníků stále využíval respirátory.

Po dlouhé prodlevě bylo zajímavé vidět, v jakém stylu a rozsahu tento veletrh proběhne. Letošní ročník obsadil pouze dvě haly výstaviště a pro zaručení vyšší návštěvnosti přidala veletržní správa do stejného termínu také bezpečnostní veletrh INTERSEC. Překvapivá byla nižší účast nejen místních saúdských, ale také evropských firem.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Velkou část výstavní plochy obsadily gastronomické IT systémy, které se zaměřují na platby a objednávky. Zastoupeny byly firmy se zaměřením na plastové obaly, především z Jordánska, což bylo v regionu, který se snaží spotřebu jednorázových plastů silně omezovat, poněkud překvapivé. Vedle nich se objevily firmy logistické a také jedna leasingová společnost.

Co se týče zastoupení států a potravinářských firem, z těch evropských se prezentovaly Bulharsko, Itálie, Polsko a Španělsko. V případě prvních tří jmenovaných šlo pouze o soukromé stánky jedné firmy. Největší výstavní plochu zabralo Španělsko (přibližně 10 firem), Indie, Pákistán a Rusko. Za saúdsko-arabské firmy byla účast skromnější se zaměřením spíše na gastro servis.

Pokud se podíváme na návštěvnost, ta byla pocitově silná, což mohlo být způsobeno menší výstavní plochou. Také bylo obtížné rozlišit, zda se jednalo čistě o návštěvnost z řad odborné veřejnosti. Přesto byly prostory veletrhu, který zde již tradičně probíhal vždy odpoledne od 16 do 23 hodin, neustále zaplněny.

Spolupráce s českými firmami se nabízí s firmami, které se zabývají technologiemi krytého zemědělství, s místními distributory a zemědělskou univerzitou, kde je možnost spolupráce s českými akademiky.

Jednalo se o menší akci. Pokud jsou firmy nuceny si v současné těžké době vybrat nižší počet akcí, na kterých vystavovat, bude u potravinářů zřejmě vévodit dubajský Gulfood či další veletrhy ve SAE, které lákají návštěvníky z celého světa.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Saúdská Arábie | Zahraničí

Doporučujeme