V Srbsku bude letos nižší úroda švestek

Jak uvedl portál „e-Kapija“ v Srbsku se letos očekává nižší úroda švestek. Důvodem jsou jarní rozmary počasí, které výrazně ovlivnily úrodu u jednotlivých odrůd švestek.

V některých regionech Srbska vůbec neplodila raná odrůda „Čačanska lepotica“ a v jiných naopak letos neplodily hlavní odrůdy a to jsou „Stanley“ a „Čačanska rodna“.

Ilustrační fotografie

Tato situace má vliv i na cenu výkupu švestek, která u první sklízené odrůdy „Čačanska lepotica“ byla pro konzumní švestky kolem 50 dinárů (0,43 EUR) a švestky horší kvality, určené především na zpracování v destileriích, se vykupovaly od 30 do 36 dinárů (0,26–0,30 EUR).

Očekává se, že u odrůd „Stanley“ a „Čačanska rodna“, jejichž sklizeň začíná, budou výkupní ceny švestek ještě vyšší. Česká republika dováží ze Srbska především švestkový destilát, kde lze rovněž očekávat vyšší cenu. V roce 2022 se do Česka ze Srbska dovezl ovocný destilát v hodnotě necelých 4 mil. Kč a za prvních pět měsíců tohoto roku dovoz činil 2,5 mil. Kč.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme