V Srbsku byla zahájena výroba limonád pro psy

Portál e-Kapija zveřejnil informaci, že počátkem července zahájila v obci Petrovac na Mlavi (východ Srbska) provoz stáčírna limonád pro psí mazlíčky.

Výroba limonád pro psy je jedinečná nejenom v Srbsku, ale podle majitelů značky King’s Choice i ve světě.

Ilustrační fotografie

Ředitel prodeje značky Nikola Gaković uvedl, že na základě analýzy rychle se rozvíjejícího trhu pet foodu zjistili, že na trhu není žádný obdobný produkt. Proto vytvořili recepturu prvních tří limonád s příchutí maliny, ananasu a borůvky a na základě zájmu ověřeného na italském veletrhu Zoomarkt v Bologni zahájili počátkem července průmyslovou výrobu.

Kromě Srbska je o limonády zájem i v USA, Číně, Rusku a dalších zemích. Předpoklad je, že se psí limonáda bude prodávat především v pet friendly hotelech, specializovaných prodejnách pro domácí mazlíčky, v maloobchodní síti, psích salónech a veterinárních ambulancích.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Trh s potravinami pro domácí mazlíčky má trvalý růst a v samotném Srbsku je několik společností, které vyrábějí pestrý sortiment. Významné postavení na světovém trhu pet foodu má i Česká republika, která v loňském roce vyvezla do Srbska výživu pro psy a kočky a ostatní přípravky používané k výživě zvířat za 87,2 mil. Kč. Naopak ze Srbska se do ČR loni dovezla výživa pro psy a kočky v hodnotě 106,7 mil. Kč.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme