V Srbsku probíhá příprava na sériovou výrobu domácího traktoru

Portál „e-Kapija“ zveřejnil informaci, že společnost Majevica z Bačke Palanky, se chystá zahájit sériovou výrobu traktorů.

První traktory o výkonu 90kW by měly být vyrobeny v počáteční sérii 100 ks a očekává se, že vyjedou z montážní haly v průběhu května 2022. Jejich představení je plánované během konání Mezinárodního zemědělského veletrhu v Novém Sadu. Tento tradiční veletrh se koná od 21. do 27. května 2022 a svůj národní stánek zde bude mít také Česká republika.

Ilustrační foto

Traktor společnosti Majevica, která v současnosti vyrábí různou zemědělskou techniku, bude mít řadu dílů dovážených ze zahraničí (motor Perkinson, převodovku Carraro, přední hydrauliku, klimatizaci a další).

Na výrobě traktoru se bude svými subdodávkami podílet dalších 20 srbských společností, které dodají 800 různých dílů. Celkový podíl domácí výroby tak přesáhne 50 %. Výsledná cena ještě není stanovena, především s ohledem na výkyvy cen vstupních materiálů. Očekává se ale, že traktor bude výrazně levnější než dovážené traktory zahraniční provenience.

Srbsko v posledních letech prochází procesem koncentrace zemědělské půdy a plocha obdělávané půdy u zemědělských farem se za posledních 20 let zvětšila v průměru o 13 %. Proto je zde, spolu se zastaralým vozovým parkem zemědělské techniky, potenciál pro zvýšené dodávky.

Společnost Majevica chce docílit toho, aby alespoň 50 % farem v Srbsku vlastnilo jejich traktor. Toho chce dosáhnout i tím, že zákazníkům nabídne možnost plateb zemědělskou produkcí (především obilninami), což řada prodejců zahraniční zemědělské techniky zatím nenabízí. Na srbském trhu, tak vzniká nová konkurence i českému výrobci traktorů – společnosti Zetor Tractors a.s., který do Srbska traktory dodává po desetiletí.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme