V srpnu zaniklo nejméně firem za dva roky

Letos v srpnu zaniklo v Česku 1061 obchodních společností, o 252 méně než v předchozím měsíci a nejméně od září roku 2018. Ani pandemie covid-19 v tomto ohledu neznamená pro český byznys katastrofu.

V srpnu 2020 vzniklo v Česku 1 942 firem, což je zhruba o tři stovky méně než v červenci. Čistý přírůstek počtu obchodních společností  je tak v obou měsících téměř stejný. V osmém měsíci roku přibylo v celé ČR 881 společností. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

„Počet nově vzniklých i zaniklých podniků byl v srpnu o 13 procent nižší než o rok dříve. U nově vzniklých společností jde o pokračování dlouhodobějšího trendu z posledních několika let. U zaniklých jde pravděpodobně o jednorázový výkyv, protože v posledních letech se jejich počet postupně zvyšuje,“ říká analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková,

Do budoucna budou zřejmě firmy v tuzemsku zanikat rychleji. Dosud firmy využívají podpůrných vládních opatření, která jim částečně pomáhají překlenout krizové období.

V srpnu skončilo s podnikáním nejméně lidí za deset let

Krajské rozdíly

Přestože v rámci celé České republiky se počet vzniklých i zaniklých společností meziročně snížil, v rámci jednotlivých krajů jsou trendy rozdílné. Například v Libereckém kraji narostl počet nových podniků dokonce o 45 %, v Královéhradeckém kraji potom o 15 %. Naopak v Karlovarském kraji podniků meziročně ubylo výrazně, a to o 56 %.

„Karlovarský kraj patří z pohledu ochoty podnikatelů zakládat nové společnosti k těm nejohroženějším. Zároveň byl současnou situací zasažen velmi citelně. Kromě nízkého počtu nově vznikajících firem je to vidět i na výrazném zvýšení počtu zanikajících společností,“ potvrzuje Věra Kameníčková. V srpnu na Karlovarsku zaniklo třikrát víc firem než ve stejném období roku 2019.

Nejvíce obchodních společností tradičně vzniká a zaniká v Praze. Z nově vzniklých tvoří firmy s pražskou adresou téměř polovinu. V osmém měsíci ukončilo byznys v Praze 914 podniků, v Jihomoravském kraji 241 a ve Středočeském kraji 164 společností.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

Doporučujeme