V thajském zdravotnictví mají šanci uspět nejen velcí hráči

Přestože si většina Čechů pod pojmem Thajsko představí dovolenkovou destinaci a pobyt na písečné pláži u moře s exotickým jídlem, otevírá tato vzdálená země i pro řadu českých výrobců a exportérů příležitosti k uplatnění špičkových produktů.

Thajsko je svojí rozlohou i počtem obyvatel srovnatelné s Francií, a s kvalitou lékařské péče a rozsahem zdravotnického systému je na tom obdobně. Thajské zdravotnictví je v oblasti jihovýchodní Asie považováno za špičku a přitahuje zájem klientů z celého světa (mimo jiné z Číny, států Perského zálivu, Indie a podobně). Značnou popularitu si v posledních letech získalo zejména v oblastech jako kosmetická chirurgie, ortopedie (kloubní a jiné náhrady), zubní lékařství či asistovaná reprodukce (umělé oplodnění).

Ilustrační fotografie

Zdravotní turistika

Až cca 3,5 milionu osob navštívilo v předcovidovém období každoročně Thajsko za účelem zdravotního zákroku s celkovými úhradami v hodnotě kolem 600 mil. USD (5. největší trh „zdravotní turistiky“ na světě). S tím souvisí mimořádný nárůst požadavků na objem i kvalitu vybavení nemocnic a dalších státních i soukromých lékařských zařízení poskytujících požadované služby (poptávka je odhadována na částku kolem 20 mld. USD).

Také thajská vláda si uvědomuje potenciál sektoru pro celkový růst ekonomiky s významným podílem na postcovidové obnově a různými pobídkami se snaží vytvořit ze země nadregionální centrum zdravotní péče nabízející kvalitní a cenově přijatelné služby. Je to navíc i jedna z cest, jak se zbavit nechtěné nálepky země orientované na sexuální turistiku, výměnou právě za nabídku exkluzivních pobytů v příjemném prostředí s dobrým poměrem „cena-výkon“ za špičkové lékařské zákroky.

Navíc i thajská společnost se začíná postupně potýkat s civilizačními dopady svého dřívějšího překotného rozvoje, nárůstu střední třídy i celkového bohatství – populace stárne, roste procento obezity, cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění.

Trend bude vyrobit s méně materiálem více, říká spolumajitel společnosti Beneš a Lát

Linet jde příkladem

A právě za souhrnem těchto potenciálně příznivých indicií stálo strategické rozhodnutí firmy Linet začít se zajímat o thajský trh, nalézt kvalitního místního partnera s dostatečnou kapacitou pro distribuci i následný servis a společně s ním v Bangkoku založit vlastní firemní showroom s fyzickou ukázkou svých technologicky i designově špičkových výrobků.

A úspěch na sebe nenechal dlouho čekat… V několika posledních letech se Linetu podařilo uspět v řadě velkých thajských nemocnic nejen v hlavním městě a dodat stovky svých sofistikovaných zdravotních lůžek spokojeným zákazníkům.

Na tento mimořádný český podnikatelský úspěch s cílem využít pootevřené dveře pro další potenciální zájemce s konkurenceschopnými výrobky navázala koncem loňského roku cesta delegace náměstka ministra MZV ČR Jiřího Kozáka do regionu jihovýchodní Asie (Vietnam, Thajsko) pod hlavičkou Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP). Pětici „statečných“ vedených zástupcem Linetu tvořili reprezentanti následujících firem: MZ Liberec, PharmData, Royax a TSE Medical.

Ilustrační fotografie

Dar na pomoc barmským uprchlíkům

Součástí náročného programu schůzek a jednání, která proběhla v rámci programu ekonomické diplomacie PROPED, byl byznysový seminář pro zájemce o výrobky a služby českých firem z řad zástupců thajských nemocnic, univerzit i distributorských firem, včetně sady prezentací účastnických firem s navazujícím blokem B2B jednání (takzvaný business matching).

V závěru semináře pak náměstek Kozák předal jménem ČR charitativní dar (ve formě voucheru na pět transportních lůžek/stretcherů od firmy Linet) nemocnici Mae Tao Clinic v pohraničním městě Mae Sot, která poskytuje bezplatnou základní zdravotní péči barmským uprchlíkům.

Ve spolupráci s místním partnerem firmy Linet se obchodnímu úseku českého velvyslanectví podařilo připravit též setkání s managementem a následnou prohlídkou dvou významných nemocnic v Bangkoku (Rajavithi Hospital a Phyathai 2 Hospital) s mimořádnou příležitostí představit potenciálním thajským zájemcům komplexní česká zdravotnická řešení a reagovat tak na konkrétní místní poptávku.

Projevený zájem a aktivní účast českých firem v obchodní misi „po stopách Linetu“ je příslibem jejich úspěchu nejen na thajském, ale doufejme i na trhu okolních zemí regionu jihovýchodní Asie.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bangkoku (Thajsko). Autor: Aleš Ždimera, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme