V únoru bylo vyhlášeno nejméně firemních bankrotů od konce roku 2020

V únoru bylo v Česku vyhlášeno 50 bankrotů obchodních společností, 441 úpadků fyzických osob podnikatelů a 1 167 osobních bankrotů. Počet firemních bankrotů byl vůbec nejnižší od prosince 2020. Firemních insolvenčních návrhů bylo naopak více než ve většině měsíců loňského roku.

Zároveň bylo podáno 108 návrhů na firemní úpadek, 477 návrhů na bankrot podnikatelů a 1 281 návrhů na osobní bankrot.

Ilustrační obrázek

Zatímco počet úpadků byl nejnižší od prosince 2020, počet návrhů byl naopak nejvyšší od března loňského roku. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

„Vysoký počet návrhů na úpadek obchodních společností následuje po výrazném lednovém propadu a je patrně výsledkem odloženého podání některých insolvenčních návrhů až na únor. V březnu očekáváme opětovný vyšší přírůstek počtu vyhlášených bankrotů,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Počet firemních bankrotů se přitom zvyšuje už od začátku roku 2021 a tento růst se postupně zrychluje. Během posledních dvanácti měsíců, tedy od března 2021 do února 2022, bylo vyhlášeno 721 bankrotů obchodních společností, o 15 procent více než v předešlém období.

CRIF: Počet firemních bankrotů byl loni nejvyšší za 4 roky

Zároveň bylo podáno 1 074 návrhů na jejich úpadek, o dvanáct procent více než o rok dříve. Mezi podnikateli je přitom situace opačná. Počet jejich bankrotů se v daném období snížil o 10 % na 6 174 a počet návrhů na bankrot mezi nimi klesl také o 10 % na 6 261.

V únoru bylo nejvíce firemních úpadků vyhlášeno v Praze (20) a v Jihomoravském kraji (9). Žádný bankrot nebyl zaznamenán ve čtyřech krajích, a to v Jihočeském, Karlovarském, Libereckém a Zlínském kraji.

Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (62), ve Středočeském kraji (54) a na Ústecku (49). Nejlepší situace byla naopak ve Zlínském kraji (13), na Vysočině (14) a v Libereckém kraji (19).

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme