V USA vzniká obří outdoorový park s unikátními kanály s divokou vodou, a to i díky Fakultě stavební ČVUT

Montgomery Whitewater Park v Alabamě v USA se bude rozkládat na ploše 50 hektarů, jeho hlavní součástí jsou dva kanály s divokou vodou. Kratší, s délkou 380 metrů, splňující olympijský standard, delší rekreační je dlouhý přes 500 metrů.

Návrh kanálů z hydraulického hlediska a jejich hydraulickou optimalizaci řešili odborníci z Fakulty stavební ČVUT v Praze na zmenšeném modelu obou kanálů, které vznikly ve Vodohospodářském experimentálním centru Fakulty stavební ČVUT.

Kanál s divokou vodou | ČVUT

Projekt Montgomery Whitewater Park se realizuje v oblasti brownfieldu v lokalitě na mezistátní silnici mezi pobřežím Mexického zálivu, kde se nacházejí města Mobile a New Orleans, a Apalačskými horami. Je tak ideálním místem pro návštěvníky hledající dobrodružství v přírodě. Park by měl zároveň podpořit návštěvnost a ekonomiku města Montgomery a poskytnout turistický cíl lidem z celého regionu. Po jeho spuštění v roce 2023 by jím měly projít stovky tisíc návštěvníků ročně.

„Unikátnost projektu spočívá v možnostech kombinovat závodní kanál olympijského standardu, jenž může hostit národní a mezinárodní akce, s rekreačním kanálem, který umožní místním mladým lidem rozvíjet dovednosti od začátečníků až po experty. Nejdelší vodní trasa bude měřit téměř 800 metrů, což je raritní. Maximální průtok bude 25 m3/s. Koncept parku je řešen jako recyklující s přečerpáváním. Voda hnaná čerpací stanici z dolní do horní nádrže se po průtoku „umělou řekou“ vrací zpět do dolní nádrže,“ vysvětluje Ing. Vojtěch Bareš, Ph.D., z Katedry hydrauliky a hydrologie Fakulty stavební ČVUT v Praze, který vedl tým odborníků z ČVUT při práci na projektu. V jeho rámci vznikl ve fakultním Vodohospodářském experimentálním centru kompletní model obou navržených kanálů v měřítku 1:15 a 1:18.

Model kanálu s divokou vodou | ČVUT

„Zaslané návrhy jsme museli nejdříve posoudit z hlediska jejich základních parametrů, geometrie a tvaru dráhy, průtokových stavů a základního rozmístění překážek. Následně jsme je optimalizovali a na jejich základě jsme vytvořili modely kanálů. Na nich jsme poté detailně měřili veškeré hlavní hydraulické charakteristiky, jako jsou bodové rychlosti, směr proudění, hloubky proudění, výšky vln atd. Tato experimentální data navíc slouží i pro verifikaci numerických modelů proudění. Podstatnou součástí bylo i laserové skenování finální geometrie a vytvoření digitálního modelu, který se potom použil pro zpracování finální stavební dokumentace,“ vysvětluje Vojtěch Bareš práci týmu, v němž spolupracovali odborníci z kateder hydrauliky a hydrologie, hydrotechniky, speciální geodézie a Vodohospodářského experimentálního centra. Samotnou výstavbu modelů kanálů zajišťovali truhláři a modeláři se zkušenostmi z filmového průmyslu.

Kromě sportů na divoké i klidné vodě, jako jsou rafting a kanoistika, nabídne Montgomery Whitewater Park návštěvníkům například zip-line, lezení na umělých stěnách, či různé lanové dráhy, vše přitom v určitém kontaktu s vodou. Zároveň zde nebudou chybět bikové singltreky, prostory pro rekreaci, grilování i odpovídající zázemí. Vyžití by tu měli najít jak lidé vyhledávající sportovní aktivity, včetně těch náročných, tak ti, kteří si chtějí odpočinout. Hlavním projektantem parku je společnost S2o Design and Engineering, jejímž majitelem je Scott Shipley, několikanásobný americký olympionik ve vodním slalomu.

Redakčně upravená tisková zpráva ČVUT v Praze

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme