V Uzbekistánu se otevírá farmaceutický technologický park

V návaznosti na boj s nákazou covid-19 zahájila vláda Uzbekistánu výstavbu farmaceutického technologického parku v Taškentské oblasti.

Plán oznámil uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev prostřednictvím telekonference s tím, že k výstavbě technologického parku bylo v okrese Zangiata v Taškentské oblasti přiděleno 79 hektarů půdy. Plánuje se vytvoření moderního farmaceutického klastru s více než 1700 novými pracovními místy.

Klastr bude sestávat z průmyslového parku a průmyslové zóny. Sektory akademického výzkumu, vědecké činnosti a vývoje léčiv budou rovněž umístěny na území technoparku, kde by měla svou činnost zahájit také Farmaceutická technické univerzity. Ta bude na základě mezinárodních vzdělávacích standardů školit vysoce kvalifikované pracovníky v oblasti léčiv, zdravotnického vybavení, kosmetiky a dalších oblastí.

V průmyslové zóně budou umístěna výrobní zařízení předních farmaceutických společností. V budoucnu se plánuje otevření zahraničních klinik, zdravotnických středisek a rozšíření infrastruktury klastru.

K financování vědeckých a vzdělávacích struktur klastru byla podepsána dohoda o dlouhodobé půjčce s Fondem spolupráce pro hospodářský rozvoj jihokorejské Eximbanky. K financování výstavby průmyslové zóny chce uzbecká vláda přilákat zahraniční investory ze zemí s rozvinutým farmaceutickým sektorem, a to včetně České republiky.

V případě zájmu o bližší informace o příležitostech ve farmaceutickém sektoru Uzbekistánu je možné kontaktovat velvyslanectví České republiky v Taškentu. Obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví je připraven zprostředkovat informace o možnostech dodavatelské a investiční účasti na místním trhu pro české subjekty formou individuálních služeb.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Taškentu (Uzbekistán). Autor: Luboslav Mazurek, ekonomický rada.

• Teritorium: Uzbekistán
• Oblasti podnikání: Farmaceutický průmysl

Doporučujeme