V Žatci otevřeli pobočku a coworkingové centrum Inovačního centra Ústeckého kraje a nový technický klub

Pátek 25. března krajský úřad společně se zástupci města Žatec otevřeli nový technický klub s názvem Přírodovědecké centrum TK 14 Žatec. Zároveň Inovační centrum Ústeckého kraje ve stejné budově otevřelo svoji první pobočku.

Ta bude v první fázi sloužit především jako coworkingové centrum. V Žatci se tím otevřel prostor pro setkávání a vzdělávání studentů, pro propojování zájemců o podnikání s experty a mentory, pro sdílení podnikatelských zkušeností, tipů a triků z praxe, a hlavně otevřený prostor pro pozitivní proměnu regionu.

Prostory nového coworku od ICUK | ICUK

Přírodovědné centrum TK 14 Žatec, jak zní jeho celý název, se nachází v areálu Střední školy zemědělské v Žatci a je zaměřené na výuku digitální gramotnosti, logiky, robotiky a popularizaci přírodních věd. Nedílnou součástí jsou dvě nevšední instalace: Věda na kouli, kde návštěvník sleduje povrch planety a jednotlivé děje, které se na ní odehrávají, a Digitárium, kde návštěvník na sférické projekci nad svou hlavou sleduje děje, kterých je sám součástí.

Ve stejný den a ve stejné budově otevřelo svůj nový prostor také Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK). Pobočka ICUK nese název ŽATEC #COWORKS a její součástí je především coworkingové centrum, další ze sítě ÚSTÍ REGION #COWORKS v kraji.

„Inovační centrum Ústeckého kraje již sedmým rokem naplňuje svoje cíle a misi. Pomáháme firmám růst, podporujeme nové nápady a startupy, vzděláváme, sdílíme zkušenosti, propojujeme, a tedy měníme Ústecký kraj v místo, kde budou občané, studenti i podnikatelé rádi zůstávat, kam se budou vracet a kam budou aktivně přicházet talentovaní lidé s chutí se na této změně podílet. Samotný kraj je však rozlehlý, a proto jsme se rozhodli otevřít pobočku ICUK pro Žatecko, Podbořansko a Kadaňsko, aby byli naše služby dostupnější. Současně bude pobočka sloužit jako další ze sítě coworkingových center, tedy sdílených kanceláří, kde se potkávají lidé, kteří chtějí rozvíjet své nápady, sdílet zkušenosti a inspirovat se navzájem,“ vysvětluje Martin Mata, ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje.

Technický klub Žatec | ICUK

K žatecké pobočce Inovačního centra Ústeckého kraje by se měla v dohledné době přidat i druhá, tentokrát na Šluknovsku. „Šluknovsko si pobočku inovačního centra určitě zaslouží. Je to častokrát neprávem opomíjená oblast, která však v poslední době dokazuje, jak šikovné lidi, podnikatele či startupisty v ní žijí a jak se aktivně podílí na pozitivní transformaci této oblasti – viz například vítěze soutěže Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2021, kde v obou kategoriích zvítězily právě firmy ze Šluknovska. Na místě je tedy další podpora, kterou bude představovat i pobočka našeho inovačního centra,“ dodává Martin Mata.

ICUK pořádá v krajských coworkingových centrech v průběhu roku řadu vzdělávacích a prezentačních akcí, a již dnes jsou známé termíny prvních dvou workshopů, které se uskuteční v novém žateckém coworkingovém centru.

Technický klub Žatec | ICUK

„První měsíc od otevření chceme věnovat zejména propagaci pobočky a nového coworkingového centra. Hned potom, tedy koncem dubna, začínáme prvním workshopem na téma „Jak se zorientovat v online marketingu“ a za dva týdny poté bude následovat další workshop s názvem „Byznys plán na jednu stránku“. Vstup na naše workshopy je zdarma, jen z kapacitních důvodů je nutná registrace. Informace naleznete na stránkách ICUK,“ přiblížil Jan Wedlich, manažer programu Startup Go pro začínající podnikatele.

Pobočku ICUK, stejně jako Přírodovědecké centrum TK 14 Žatec můžou zájemci o vědu, výzkum, podnikání i celá široká veřejnost navštívit hned v sobotu 26. března od 10:00, kdy začíná Den otevřených dveří. Pro návštěvu centra a zhlédnutí projekcí v prostorách Věda na kouli i Digitárium je nutná rezervace; návštěva prostoru pobočky ICUK je volná.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme