Válečná ekonomika Ukrajiny: meziroční propad HDP o 33 %

Ukrajinská ekonomika se následkem války propadla v roce 2022 o 33 % (meziročně měřeno reálným HDP). Celkové válečné škody přesahují 136 miliardy dolarů.

Ruský způsob válčení vedl k tomu, že nejvíce škod je na bytové zástavbě civilního obyvatelstva. Ukrajině se daří financovat obranu své země. Od vypuknutí války si zajistila 51 miliard dolarů v podobě dluhopisů, půjček a grantů.

Ilustrační fotografie

Zpravodajská agentura Bloomberg informovala, že se ekonomika Ukrajiny v roce 2022 meziročně propadla o 33 %. Negativní důsledky Ruskem vyvolané války se budou projevovat i v roce 2023, kdy ukrajinská centrální banka odhaduje růst ekonomiky oproti roku 2022 o 0,3 %. Stále tak bude hluboko pod předválečnou úrovní. Pomoct by mělo oživení poptávky, uklidnění nálady na trzích a spolupráce se spojenci. Výhled ukrajinské ekonomiky dle očekávání skýtá mnoho rizik.

Obrovské škody jsou způsobené ruským vedením války, kdy se neštítí raketových útoků na rezidenční oblasti. Dle odhadů dosahují celkové válečné škody na Ukrajině 136 miliard amerických dolarů. Více než 50 miliard odpovídá škodám způsobených na bytové zástavbě. Ruské útoky se zaměřují i na infrastrukturu, kde škody činí zhruba 36 miliard dolarů.

Optická kabeláž od výrobce z Jihlavska slouží vojskům NATO i armádě Ukrajiny

Válka nenávratně poškodila i životní prostředí s trvalými následky na flóře i fauně. Jedná se o obrovské plochy země, ze kterých jsou minová pole. Ze zkušeností víme, že náprava bude trvat desetiletí. Celková částka válečných škod 136 miliard dolarů nezahrnuje nevyčíslitelné oběti lidských životů.

Obnova země

Finance jsou klíčovou oblastí válečného úsilí. Ukrajinské vládě se dle údajů tamního ministerstva financí podařilo během roku 2022 zajistit přes 51 miliard dolarů skrze vydané dluhopisy, sjednané úvěry a granty. Po 12 miliardách dolarů přispěly ukrajinská centrální banka a USA. Zhruba 8 miliard dolarů pak připadá na nákup dluhopisů a úvěrů ze strany EU. Ukrajině se dále podařilo prodat válečné dluhopisy za zhruba 8 miliard dolarů. Řada dalších států a mezinárodních institucí poskytla další miliardy dolarů.

Ukrajině se na obranu své země zatím daří najít potřebné finance. Tamní centrální banka v lednu 2023 poprvé od začátku války nenakoupila ukrajinské dluhopisy. Ze strany investorů byl ale stále zájem. Zajímavý je i objem pomoci v podobě vojenského materiálu. Zdaleka největší pomoc obdržela Ukrajina ze strany USA, které dodaly vojenský materiál v hodnotě 29,3 miliardy dolarů.

Německo, jako nejštědřejší dárce vojenského materiálu ze všech zemí EU dodalo materiál v objemu 2,8 miliardy dolarů, Česká republika zlomek toho. Významný dopad mají i pomoci menší charity z řady zemí světa. Příkladem takové organizace v ČR je Operace kyseláč, která pomáhá na Ukrajině už od začátku války.

Není to ale pouze mezinárodní pomoc. Ukrajinští občané a tamní firmy pořádají tisíce sbírek za účelem podpory obrany země. Neexistují agregátní údaje o objemech, ale odhady hovoří o více než miliardě amerických dolarů. Například ukrajinská charita Come Back Alive vybrala od roku 2014 přes 160 milionů dolarů. Charitativní organizace prezidenta Zelenského od května roku 2022 vybrala téměř 300 milionu dolarů. Významnou pomocí jsou i dary v podobě proviantu, přístřeší a dalších pro obránce důležitého materiálu.

Autor: Ing. Pavel Peterka, ekonom

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme