Varování stran exportu: V listopadu meziročně poklesl o víc než šest procent

„Z teritoriálního hlediska se obchodní bilance meziročně nejvíce zlepšila s Ruskem, Tureckem a Koreou, a zhoršila se Německem, Spojenými státy a Španělskem,“ připomněl ekonom skupiny UniCredit Jiří Pour. „Export motorových vozidel se po říjnovém meziročním zpomalení propadl v listopadu do záporu, a vykázal tak třetí meziroční pokles v roce 2019, a to navzdory určitému zlepšení registrací nových vozidel u klíčových zahraničních partnerů. Nicméně za prvních jedenáct měsíců loňského roku export automobilů stále přidal meziročně necelých pět procent, což svědčí o schopnosti českých automobilek se úspěšně prosazovat na zahraničních trzích navzdory celoročnímu útlumu světové poptávky po autech,“ uvedl analytik.

Podle předběžných údajů skončila v listopadu 2019 bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 10,2 miliardy korun. Přebytek tak byl meziročně o 6,9 miliardy korun nižší, uvedl Český statistický úřad. V meziročním srovnání export v listopadu poklesl o 6,2 procenta, import o 4,4 procenta.

Celkovou bilanci zahraničního obchodu nepříznivě ovlivnilo především prohloubení schodku bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji a snížení aktiva bilance s motorovými vozidly. Příznivě na celkové saldo naopak působil menší schodek bilance s ropou a zemním plynem, základními kovy a chemickými látkami a přípravky.

Potřetí méně aut

Herrndorff / Shutterstock.com

Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy začal na sklonku loňského roku na tuzemský zahraniční obchod výrazněji doléhat nepříznivý stav na mezinárodních trzích. „Ty se dostaly do citelného útlumu kvůli zavádění cel a nárůstu protekcionismu, který probíhá od začátku roku 2018, ale také kvůli nejistotám spjatým brexitem či právě se stavem mezinárodního obchodu a souvisejícím zpomalováním čínské či německé ekonomiky,“ uvedl Kovanda.

Imunita vůči vývoji ve světě končí

Analytici jsou také poměrně skeptičtí ohledně začínající sezony. „V roce 2020 je třeba počítat zejména v první polovině roku s dalším zhoršováním podmínek pro zahraniční obchod. Přitom spotřeba v ČR kvůli stále solidnímu růstu reálných mezd zůstane poměrně vysoká, včetně spotřeby dováženého zboží. To bude působit ve směru zhoršování bilance českého zahraničního obchodu, který si tak letos již svoji imunitu vůči zahraničnímu vývoji neudrží,“ míní Lukáš Kovanda. „Nadějí je však možnost zotavení jak německé ekonomiky, tak ekonomiky eurozóny a také opadnutí podstatné části nejistoty spjaté s brexitem a možná i s celní válkou USA a Číny. Tento pozitivní vývoj sklonku roku 2019, pokud letos vydrží, se však projeví v českém zahraničním obchodě jeho určitou stabilizací nejdříve ve druhém pololetí roku 2020,“ doplňuje.

Opatrný je s predikcí také Jiří Pour: „Data za dva měsíce posledního kvartálu loňského roku naznačují, že proti větru nelze plout věčně. Tento rok oživení zahraniční poptávky ve světle globálních rizik neočekáváme, proto ani český zahraniční obchod nebude dosahovat oslnivých výkonů,“ uvedl. Celkově v lednu až listopadu 2019 dosáhl přebytek bilance českého zahraničního obchodu 152,1 miliardy korun, což představovalo meziroční růst o 49 miliard. V tomto období stoupl meziročně vývoz o 2,3 procenta a dovoz o 0,9 procenta.

(red)

Doporučujeme