Ve Spojených arabských emirátech proběhly tři zemědělské veletrhy

Posunutí některých veletrhů z loňského roku bohužel padlo na velmi podobná data letošního roku. Je tedy logické, že v globálním měřítku poměrně úzké zaměření na zemědělství nemůže všechny akce dostatečně uživit.

Měsíc před konáním ománského veletrhu Oman Agriculture oznámili pořadatelé jeho přesunutí na květen 2022. Jeho načasování bylo původně téměř po konci veletrhů VIV MEA, SIAL Abu Dhabi a AGRA Middle East.

Ilustrační fotografie

Další přesunutou akcí blízko samotnému konání je veletrh Beverage and Tobacco Middle East. Ten byl ze začátku prosince nakonec posunut na březen 2022. To zřejmě spíše způsobil malý zájem firem, které o nově vznikající akci velmi neobvyklé pro region moc neví.

V poslední řadě byl zrušen veletrh Pet World Arabia. Největší regionální veletrh zaměřený na chov mazlíčků a produktů pro chovatele, přestože tento segment v regionu silně roste.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Během jednoho týdne se uskutečnily veletrhy Organic and Natural EXPO, SIAL Middle East a AGRA ME.

Organic and Natural EXPO je veletrh zaměřený na cokoliv, co nese označení „organický“. Tedy kromě potravin i výrobky pro krásu a zdraví, bio čističe a podobné. I když se veletrh zatím nemůže rovnat velikánům v regionu, plocha zabírala 1 halu, několik zemí postavilo národní stánky a od pohledu šlo o dobře organizovaný veletrh.

Následovalo velmi známé jméno pro zemědělce, veletrh SIAL. Jde o již tradiční největší veletrh zaměřený na zemědělství v Abú Dhabí. Oproti veletrhům v Dubaji jde opět o poměrně malou událost, nicméně s velmi silným státním a polostátním zastoupením. Jelikož silné státní firmy zaměřené na zemědělství sídlí v Abú Dhabí, prezentují se pouze na tomto veletrhu. Pokud tedy firma cílí na spolupráci se státním sektorem v Abú Dhabí, určitě je to nejlepší veletrh. Na druhou stranu například pro potravináře je dokonce několik lepších možností, kam se v regionu vydat.

Další uskutečněnou akcí byl dubajský veletrh AGRA ME zaměřený především na farmaření a akvakulturu. Především veletrh VIV MEA, který nedávno proběhl v Abú Dhabí, měl téměř stejné zaměření. Reálně byl VIV několikanásobně větší. Jedna necelá hala v dubajském obchodním centru prezentovala pouze malou hrstku převážně nizozemských firem. Doplněny byly jen o pár místních subjektů.

Bližší informace k těmto, ale i jiným veletrhům, které v regionu slouží jako základní vstupenka na místní trh, poskytne zemědělský diplomat Lukáš Zamrzla – tel.:+ 420 602 768 207, e-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme