Ve Spojených arabských emirátech se otevřela největší vertikální farma na světě

Po avízech velkých plánů během loňského roku a tiskových konferencích o spolupráci americké firmy AeroFarms a státní emirátské investiční společnosti ADIO, byly slavnostně otevřeny dveře největší kryté farmy na světě.

V kryté hale o velikosti 6 000 metrů čtverečních nebude probíhat pouze pěstování zeleniny, ale především výzkum a zkoušení nových technologií. Hlavním cílem projektu je zlepšovat technologie a způsoby krytého zemědělství v místních náročných podmínkách.

Ilustrační fotografie

AeroFarms se svou vlastní pobočkou v Abú Dhabí je jednou ze čtyř agro-technologických firem, které si rozdělily investice 150 milionů USD od státní společnosti Abu Dhabi Investment Office. Hlavním důvodem, proč se americká společnost rozhodla zavítat do SAE, je eminentní zájem země o projekty, které by jinde na světě nedostaly šanci a možnost společnými silami posunout technologie a výzkum moderního zemědělství.

Projekt zaměstnává přes 60 specialistů a spoléhá se na spolupráci s univerzitami a místními firmami, které se zaměřují jak na nové technologie, tak na kultivaci rostlin. Slavnostního otevření se zúčastnilo nejvyšší vedení zmíněných firem i státní správy. Úvodní proslov měla ministryně životního prostředí její excelence Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme