Ve Švédsku epidemie graduje, Volvo zastaví výrobu. Stát chystá pomoc v přepočtu za víc než tři biliony korun

V severské zemi přibyl v posledních hodinách rekordní počet nakažených koronavirem. Většina expertů se shoduje, že nadcházející víkend a především příští týden bude zlomový. Epidemie zasáhne Švédsko v plné síle. Vláda a centrální banka současně chystají gigantickou finanční pomoc firmám poškozeným epidemií.

K 20. březnu mělo Švédsko 1623 potvrzených případů koronaviru, přičemž za jediný den přibyly dvě stovky případů. Jedná se o největší denní nárůst od začátku epidemie. 12 osob ve Švédsku nemoci podlehlo. Swedish Public Health Agency odhaduje, že počet nakažených je ještě mnohonásobně vyšší, ale někteří lidé mají jen mírné symptomy, leží doma a nejsou vůbec testováni. Nejpostiženější místa jsou Stockholm, Skåne, Västra Götaland , Östergotland či Uppsala.

Bránit infekci, ale neochromit celou zemi

Ředitel Swedish Public Health Agency John Carlsson ke kritice švédského přístupu (ve srovnání s Evropou) uvedl, že cílem je zabránit masovému šíření infekce, nikoliv zabránit jakékoliv infekci. V situacích jako je tato není podle něj možné vyhnout se obětem. Zároveň je třeba mít na paměti jakousi rovnováhu v tom smyslu, jak dalece lze ochromit celou zemi.
Agentura doporučila Švédům necestovat na hory (lyžařská sezóna ve švédských zimních střediscích však stále pokračuje) a zároveň doporučila uzavřít zábavní podniky. Základní a mateřské školy zůstanou nadále otevřené.

Zastaví výroba aut i trucků

Společnost Vovlo Cars a Volvo Trucks od pondělí 23. března zastaví veškerý provoz ve všech svých továrnách ve Švédsku. Opatření se dotkne 45 tisíc zaměstnanců.
Vláda chystá rozsáhlou pro ekonomiku rozsáhlou pomoc. Ministryně financí Magdalena Anderssonová ohlásila další vládní balíček pomoci malým a středním podnikům, a to ve výši 125 miliard švédských korun. Swedish Credit Export Agency uvolnila 200 miliard švédských korun na úvěry exportním společnostem. Celkem v souvislosti s koronavirem Centrální banka nachystala podporu v přepočtu za zhruba 3,1 bilionu korun, což je ekvivalent 28,5 procent HDP Švédska.


Země však neplánuje organizaci repatriace švédských občanů, kteří uvázli v zahraničí. Švédsko postupuje společně se severskými a baltskými zeměmi a využívá k repatriaci posledních letů leteckých společností dotčených zemí (především letecké společnosti SAS). Cestovní kanceláře se podle ministryně zahraničí Ann Lindeové povětšinou o své klienty postaraly.
Ministerstvo obrany také oznámilo, že Švédsko stahuje své vojáky z Iráku, jelikož irácká vláda ukončila výcvikovou misi.

Ambasáda jedná o nákupu plicních ventilátorů pro Česko

Konzulární úsek zastupitelského úřadu ČR ve Stockholmu sjednal první odvoz českých občanů, kteří se nemají jak vrátit do ČR. Skupina 25 osob odcestuje sběrným autobusem v pondělí 23. března v 15:00.

Zastupitelský úřad v současnosti jedná s firmou Getinge, jedním z největších výrobců plicních ventilátorů, o možnostech dodávky tohoto sortimentu do Česka.


Jan Buben, zástupce velvyslance ČR ve Švédsku. Redakčně upraveno

• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme