Ve Švédsku pokračuje pokus o přechod na systém cash-less

Ve stále více a více kavárnách, restauracích a obchodech v Malmö, Stockholmu a dalších městech se nyní dá platit pouze platebními kartami, včetně některých velkých řetězců jako jsou Ikea nebo Ahlens.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 01.04.2019

Stále větší popularitu má také platba takzvaným systémem Swish, což je platební systém, který umožňuje uskutečňovat bezhotovostní platby prostřednictvím telefonu. Swish, který začal jako systém, kterým si mohli posílat malé částky peněz přátelé mezi sebou, může být nyní používám pro platby pro téměř cokoliv.

Platba swish se může hodit. Pokud si například zapomenete doma peněženku, může za vás zaplatit v obchodě třeba manželka telefonem z kanceláře. Dokonce, i když chtějí Švédové přispět na farní činnost ve svých kostelích, sahají mnohem častěji po mobilech, než po mincích do kostelních kasiček.

Samozřejmě, omezování možností platit bankovkami má i své odpůrce. Skupina s názvem Kontantupproret, tedy cash rebelové, strávili posledních šest let přesvědčováním lidí, že v pozadí za stahováním hotovosti z oběhu je konspirace švédských bank. Skupinu vede Björn Eriksson, bývalý šéf národní policie, který prezentuje stažení peněz jako velkou hrozbu pro demokracii, ztrátu soukromí a osobní svobody.

Eriksson nicméně je, nebo určitě byl, předsedou Asociace Švédských soukromých bezpečnostních agentur, jejíž členové a jejich podnikání jsou v ohrožení, pokud bude skutečně hotovost úplně stažená z oběhu, takže v jeho případě může jít i o jiné motivy. Na poplach bijí i jiní. Zástupci penzistů a lidí s postižením varují, že někteří staří či mentálně znevýhodnění lidé s digitálními transakcemi bojují.

V Malmö jsou v současnosti pouze tři místa, kde se neobejdete bez hotovosti: místní holiči, opraváři kol a malé obchody se smíšeným zbožím. Ty jsou totiž často provozovány imigranty nebo lidmi s kořeny z jiných zemí, kteří se možná obávají pustit příliš byrokracie do svého soukromí, nebo možná používají hotovost ve snaze vyhnout se placení daní. Což je ve Švédsku všeobecně vnímáno jako hrozba takzvané šedé ekonomiky.

Již nyní je obtížné získat hotovost z vybraných bankomatů. Bankomat, společnost, která je spoluvlastněná největšími švédskými bankami, totiž redukovala počet bankomatů v provozu za poslední čtyři roky o pětinu.

Stále větší problém s hotovostí mají i zmiňovaní odpůrci z řad imigrantů. V bankomatech je totiž omezení a vkládat na účet hotovost lze pouze v hodnotě nepřesahující 10 000 švédských korun týdně.

Ve zprávě “Access to Cash”, která byla financovaná sítí provozovatelů bankomatů, bylo uvedeno, že opravdovou hrozbou pro hotovost ve švédsku budou maloobchodníci a poskytovatelé služeb, kteří přestanou přijímat peníze, a ne menší počet bankomatů a bankovních poboček.

Některé z obchodů řetězce Ikea zkoušejí zákaz plateb v hotovosti poté, co zjistili, že pouze jedno procento zákazníků volí tento způsob platby. Ovšem, když švédské nemocnice oznámily, že přestanou přijímat hotovostní platby, spustil se okamžitý nářek.

“Ve Švédsku jsme byli opakovaně varováni centrálními bankéři, spotřebitelskými skupinami, kteří zkoumají plán na přechod k totální bezhotovostní ekonomice, před předčasným ukončením bankovek. Protože jak jednou nebude k dispozici infrastruktura pro hotovost, nebude snadné jí obnovit. Švédská vláda proto nedávno souhlasila se zpomalení plánu na odstraněné hotovosti ze života Švédů, protože uznává, že některé skupiny občanů to může dostat na okraj společnosti a je tedy potřeba mít dostatek času, aby byli opravdu všichni součástí systému,” uvedla zpráva.

Z pohledu českých exportérů a jejich aktivit ve Švédsku nepředstavuje přechod na bezhotovostní ekonomiku zásadní problém, protože drtivá většina obchodních transakcí se provádí bankovními převody. Kancelář CzechTrade Stockholm je nicméně samozřejmě připravena pomoci s jakýmikoliv problémy v tomto sektoru, buď osobně, nebo prostřednictvím svých kontaktů v největších švédských bankách.

Zpracoval kolektiv pracovníků kancelář CzechTrade Stockholm
S využitím zdroje: The Guardian, Richard Orange

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme