Veletrh GlassTec v Německu nabídl českým sklářům i spolupráci s vědecko-výzkumnými institucemi

Veletrhu zaměřeného na sklářský průmysl se zúčastnilo 936 vystavovatelů ze 47 zemí a akci navštívilo přes 30 000 návštěvníků ze 119 zemí světa.

V rámci České oficiální účasti se veletrhu zúčastnilo sedm českých vystavovatelů včetně Českého a moravského sklářského klastru (České umění skla).

Ilustrační fotografie

Vystavovatelé sdíleli společnou expozici v hale 11, stánek číslo D62. Jednalo se o společnosti GDS Technology, s.r.o., TUL – Katedra sklářských strojů a robotiky, PKI Teplotechna Brno, spol. s r.o., Polpur, spol. s r.o., Bohemia Machine s.r.o., Preciosa, a.s., České umění skla – Český a moravský sklářský klastr.

Slavnostní otevření stánku proběhlo první den veletrhu 20. září 2022 za krátkého vystoupení zástupkyně MPO ČR Marcely Kleníkové. Doprovodná akce na stánku se konala třetí den veletrhu, tu navštívili také zástupci agentury CzechTrade Německo, Pavel Chovanec za agenturu CzechInvest a Generální konzulka Kristina Larischová. Krátký proslov měl také Daniel Šilhavý z Českého umění skla.

Jak se na českém sklářství podepsala pandemie?

O úspěšnosti veletrhu pro české firmy svědčí vysoká návštěvnost českého stánku. Firmy byly s účastí na veletrhu velmi spokojené, což také potvrzují jejich následující slova.

Marek Kovář, projektový manažer společnosti Preciosa, a.s. o veletrhu Glasstec 2022 uvedl: „Pro Strojírny Preciosa, a.s. to byla historicky první účast na veletrhu Glasstec. Jeli jsme na veletrh bez jakéhokoliv očekávání. Po prvním dnu jsme si říkali, jestli náš tříčlenný tým není příliš velký. O to větším překvapením byl zájem zástupců firem o naše stroje v dalších dnech. V nejvíce exponované dny, kterými byla středa a čtvrtek, jsme několikrát zažili situaci, kdy jsme všichni tři byli obsazeni potenciálními zákazníky a další na nás čekali.“

„Z veletrhu odjíždíme s novými kontakty, kde nejsou jen poptávky po našich strojích, ale i příležitosti ke spolupráci v nových odvětvích. I přes sdílení stánku s dalšími pěti firmami si k nám našlo cestu velké množství lidí, protože byl na skvělém místě. Účast hodnotíme jako velmi prospěšnou s celou řadou kontaktů a těšíme se na účast v roce 2024,“ zhodnotil účast Marek Kovář.

David Batla, majitel společnosti GDS Technology, s.r.o. hodnotil akci takto: „Veletrh GLASSTEC je v našem sklářském odvětví největší veletrh v Evropě. Zároveň se jedná pro nás o nejdůležitější akci roku 2022. Jsme sice firma s velkými cíli, ale zároveň jsme firma malá a realizovat vlastní výstavní stánek by bylo v současné době nad naše síly. Proto si velice vážíme možnosti účastnit se na společném stánku, který byl velmi reprezentativně proveden a pomohl nám upevnit vztahy se současnými zákazníky a také získat mnoho nových kontaktů. Děkujeme MPO za tuto pomoc a vynasnažíme se maximalizovat přínos z naší účasti.“

Vlastimil Hotař, zástupce TUL-Katedry sklářských strojů a robotiky, řekl: „Katedra sklářských strojů a robotiky Technické univerzity v Liberci se účastnila tohoto veletrhu poprvé pod svou hlavičkou. Jednalo se o skvělou příležitost ukázat výsledky našeho výzkumu partnerům ze světa a také nabídnout spolupráci partnerům především z Evropy.“

„Očekáváme, že se nám podaří získat mezinárodní projekty a zakázky z oboru vědy a výzkumu. Vedle našich výsledků v oblasti vývoje a výzkumu sklářských strojů jsme představili i náš nový materiál Porous Glass Plasticine a také revoluční akustické sklo vylepšené pro společnost Aveton. Velice si vážíme skvělého zázemí, které nám bylo v průběhu veletrhu poskytnuto, a především pak podpory MPO ČR, bez které bychom se této akce nemohli zúčastnit,“ dodal Vlastimil Hotař.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme