Velká Británie láká pracovní síly do zemědělství

Ministerstvo zemědělství a životního prostředí UK (Defra) na základě tlaku ze strany průmyslu a britské Komise pro obchod a podnikání představilo nový plán pro získání dalších 10 000 zemědělských pracovníků pro Spojené království.

Vláda Velké Británie potvrdila, že poskytne 8 000 víz pro pracovníky na sezonní práce související se sběrem ovoce a zeleniny a 2 000 víz pro pracovníky v drůbežářství.

Ilustrační fotografie

Zpráva následuje po informacích, že ovoce a zelenina ve Velké Británii zůstávají nesklizené kvůli akutnímu nedostatku pracovních sil. Zároveň s tím se proto objevují varování před plýtváním potravinami, které nebudou sklizeny a dopraveny spotřebitelům.

Minulý měsíc navštívila delegace britské Komise pro obchod a podnikání farmu Winterwood Farms v Maidstone a informovala o 8% poklesu sklizně v roce 2021 kvůli menšímu počtu sezónních pracovníků z EU. V důsledku toho se podle farmy dostane na pulty obchodů méně domácích produktů. Ty jsou pak nahrazovány dražším a méně kvalitním dovozem.

Stavebnictví zažívá v Británii po pandemii boom. V čem jsou šance pro české firmy?

Poslanci, kteří jsou členy Komise pro obchod a podnikání Spojeného království, jež byla zřízena v loňském roce za účelem kontroly obchodních dohod Spojeného království po brexitu, napsali ministerstvu zemědělství a životního prostředí dopis, ve kterém vyjádřili obavy ohledně investic do výroby potravin ve Spojeném království, potravinového zabezpečení a plýtvání potravinami v době nárůstu životních nákladů. V dopise vyzvali k zavedení podobného systému pro sezónní pracovníky, jaký vláda oznámila v říjnu 2021 pro řidiče nákladních vozidel a pracovníky v drůbežářství.

Vzhledem k tomu, že problémy s pracovní silou ve Velké Británii se neomezují pouze na zemědělství a s nedostatkem pracovníků se potýká i odvětví cestovního ruchu a pohostinství, vyzvali poslanci k vytvoření komplexnější strategie pro řešení těchto problémů.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme