Velmi dobrá sklizeň hroznů vinné révy v Libanonu

Suché a slunečné klima a vápencová půda vytváří ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Zasněžené hory Libanonu a Antilibanonu hraničící se Sýrií poskytují vhodné podmínky vysoko položeným vinicím v nadmořské výšce kolem 1000m n. m.

Většina libanonských vinic se nachází v údolí Bekaa. K úrodné půdě je potřeba přičíst ještě přibližně 285 slunečných dní v roce, které letos přispěly ke zlepšení kvality a kvantity sklizených hroznů o cca 15 % oproti minulým létům.

Ilustrační fotografie

Dnes se v Libanonu pěstuje vinná réva na rozloze 2 120 ha. Vše nasvědčuje tomu, že sklizeň roku 2022 bude pro Libanon rekordní a Libanon poprvé překročí 9 milionů vyrobených lahví vína. Domácí spotřeba, i přes různé náboženské směry a vyznání, také roste a pohybuje se standardně kolem 5 milionů lahví vína ročně.

Nejznámější libanonská vinařství jsou Chateau Ksara, Kefraya, Musar, Ixir a Chateau Ka. Nejčastěji pěstované odrůdy červených vín jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc a Caladoc. U bílých vín jsou to Saugnon blanc, Chardonnay, Muškát, Viognier a Obeidy.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Libanonskému vinařství se stabilně daří a vína jsou důležitou položkou libanonského exportu. V příštím roce se předpokládá nárůst exportu na úroveň 4 milionů lahví vína. Výrazný nárůst exportu s sebou přináší i komplikace v podobě nákupu lahví a korků. V těchto položkách je Libanon zcela závislý na dovozech vzhledem k tomu, že v regionu Blízkého východu není žádná sklárna, která umí vyrobit vinné lahve tzv. bordeaux typu. Doporučení pro české sklárny je se v budoucnu na tento region zaměřit.

O kvalitní vína je ve světě zájem a zákazníci jsou ochotni kvalitu cenově ocenit. Libanonská vinařství jsou jedny z mála místních podniků, které díky úspěšnému exportu generují volně směnitelné měny. S nadsázkou lze konstatovat, že díky tomu se drží libanonské vinařství nad vodou v době místní hospodářské recese.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme