Velvet Innovation – v Brně se chystá konference o inovacích s mezinárodní účastí

Ve čtvrtek 9. září se v brněnském hotelu Passage uskuteční vůbec první ročník mezinárodně obsazené konference, za kterou stojí inovační agentura JIC.

Tématem konference Velvet Innovation je udržitelnost a podnikatelský potenciál, který s sebou tento trend přináší. Diskutovat o něm budou osobnosti z českých i mezinárodních firem a korporací, výzkumu nebo veřejné sféry.

Velvet Innovation - logo

Mezi hosty bude například Peter Dröll, jeden z nejvýše postavených úředníků pro inovace a výzkum ve strukturách EU, bývalá místostarostka Vídně Maria Vassilakou, která stojí za proměnou Vídně ve smart metropoli, nebo bývalý viceguvernér ČNB a současný europoslanec Luděk Niedermayer.

„S myšlenkou na organizaci podobné akce přišly samy technologické firmy z regionu. V regionu se toho v oblasti inovací v posledních letech děje poměrně hodně a ve firmách přirozeně vznikla snaha potkat se, nebo lépe řečeno potkávat se, na společné platformě,“ vysvětluje ředitel pro strategii David Uhlíř z inovační agentury JIC. Podle jeho slov má konference za cíl zviditelnit to, co se v ekosystému děje, propojovat lidi napříč sektory a inspirovat je. „Shodli jsme se, že k nám potřebujeme dostat zajímavé hosty, kteří sledují globální trendy a přináší vnější pohled na to, co se v oblasti inovací děje i u nás v regionu. I proto je celá konference mezinárodní, a tedy i v angličtině,“ doplňuje David Uhlíř.

Akce je určena pro přibližně tři stovky osobností, které mají vliv na rozvoj inovačního podnikání zejména v regionu jižní Moravy. „Konference je jednou z letošních nejdůležitějších událostí v kraji. Setká se tu firemní inovační sféra, veřejné instituce, univerzity z celé republiky i špičkoví hosté ze zahraničí. Cílem je zmapovat nové výzvy, které dnešní doba přináší pro inovátory, diskutovat o nich, hledat a přemýšlet, jak dál. Je retrospektivou právě končící periody a startem do období nového,“ říká radní pro vědu, výzkum, inovace a informační technologie Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka.

Jak zvládat přívalové deště a další extrémy počasí ukazuje 18 finalistů soutěže Adapterra Awards

Jeho slova potvrzuje i náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný: „V podpoře inovací patříme ke špičce střední Evropy. Pro místní prostředí je typická spolupráce a vzájemná důvěra mezi firmami. To je opravdu vzácné aktivum, o které musíme pečovat a rozvíjet ho.“

První ročník se bude tematicky věnovat různým aspektům udržitelnosti. „Dílčí témata jsme dávali dohromady v partnerství s firmami. Ty mají většinou své vlastní technologické a inovační roadmapy, které mají mnoho společného,“ popisuje dramaturgii akce David Uhlíř.

Prvním tématem jsou trendy v udržitelné mobilitě, která se dotýká drtivé většiny firem ať už v podobě mobility zaměstnanců nebo logistiky zboží. Druhá oblast se bude věnovat tomu, jak propsat udržitelnost do každodenní firemní praxe. V souvislosti s přítomností špičkových high-tech firem organizátoři zařadili jako další téma právě high-tech jako cestu k hledání udržitelných řešení. „A nakonec jsme zvolili obecnější téma – socioekonomické a trochu i politické – o tom, co vlastně Green Deal znamená pro byznys – jestli je to brzda nebo příležitost a jak se na tom všem odráží pandemie COVIDu,“ upřesňuje strukturu programu David Uhlíř.    

Doporučujeme