Vesmírná data a podnikové procesy propojí studentská soutěž Atos IT Challenge 2022

Společnost Atos vyhlásila již tradiční mezinárodní studentskou soutěž věnovanou technologickým inovacím. Tématem letošní výzvy jsou možnosti využití dat z vesmíru v podnikových procesech.

První kolo Atos IT Challenge, ve kterém bude vybráno 15 nejlepších konceptů, proběhne již v prosinci letošního roku. Konečné výsledky zveřejní odborná porota na přelomu června a července roku 2022. Studentské týmy mají čas na podání přihlášky do 30. listopadu 2021. Na vítězný tým čeká částka 10 000 eur, kterou bude moci využít k uvedení aplikace na trh.  

„Věřím, že se studenti této šance chopí a vymyslí praktická a inovativní řešení. Pokud se někteří soutěžící rozhodnou spojit svou budoucí profesní dráhu s naší společností, mohou navázat na úspěchy českého SPACE týmu společnosti Atos. Ten se podílí například na vývoji technologií pro raketu VEGA-C,“ říká Vladek Šlezingr, generální ředitel české pobočky společnosti Atos. 

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Tématem Atos IT Challenge 2022 je To the Moon, to Mars, and to the Stars… Účastníci budou mít za úkol použít nejnovější technologie v podobě umělé inteligence, strojového učení, analytiky, analýzy obrazu, rozhraní API a dalších, aby vyvinuli chytrá řešení výzev, kterým čelí současná společnost. Za tímto účelem budou moci studentské týmy využít velké množství dat z pozorování Země ze zdrojů, jako jsou Sentinel, Copernicus, AWS a snímky s vysokým rozlišením z webové platformy Atos Mundi Web Services. 

Týmy se mohou registrovat pouze do konce listopadu 

Výzva je rozdělena do 6 hlavních fází. Nejpozději do 30. listopadu 2021 musí týmy přihlásit svůj inovativní koncept do soutěže. Na vývoj aplikace budou mít čas od 17. prosince 2021 do 24. dubna 2022. Týmy, které postoupí do užšího výběru, poté natočí video s prezentací svého řešení. Následovat budou individuální follow-up pohovory s odbornou porotou. O nejlepším projektu rozhodne porota do 6. července 2022. Tři finalisté budou ocenění na digitální ceremonii 7. července 2022. 

Přihlásit se mohou týmy se dvěma až pěti studenty. Všichni studenti musí být zapsaní na univerzitě nebo technické škole v akademickém roce 2021-2022. Účast v soutěži vyžaduje dobrou ústní i písemnou znalost angličtiny. Každý z týmů, který se dostane do užšího výběru, dostane přiděleného kouče z vědecké komunity Atos. Zkušený kouč bude tým podporovat během vývojové fáze. 

Odborná porota vybere jednoho vítěze a dva finalisty. Vítězný tým za svůj projekt obdrží 10 000 eur, které mu pomohou uvést aplikaci na trh. Zbývající dva finalisté obdrží 5 000 a 3 000 eur. Členové vítězného týmu a finalisté se budou dále moci ucházet o stáž nebo zaměstnání ve společnosti Atos. 

Zájemci mohou svůj tým zaregistrovat do Atos IT Challenge do 30. listopadu! 

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme