Více dat, hovorů i videí. NASA a Nokia pokryjí měsíc 4G sítí

Do roku 2028 plánuje NASA vybudovat udržitelnou základnu se stálou přítomností lidí na povrchu Měsíce. Lidské osídlení se neobejde bez jednoho životně důležitého prvku – internetu. Zakázku na vývoj prostředků pro pokrytí Měsíce 4G sítí vyhrála finská společnost Nokia, která porazila švédský Ericsson a čínský Huawei.

„Buzz Aldrin byl skvělý kameraman, ale neměl iphone,“ tak shrnuje zprávu americká televize CNN. Díky pokrytí Měsíce internetem budou moci přítomní astronauti a další kolonizátoři snadněji komunikovat s lidmi na Zemi.

Společnost Nokia za projekt utrží 14 milionů dolarů (zhruba 320 milionů korun). Vývoj má na starosti americká dceřiná firma Bell Labs. Technologické řešení bude kvůli podstatně jiným podmínkám rozdílné od toho, které se používá na zemi, kde se 4G sítě šíří pomocí velkých vysílačů. Řešení pro Měsíc bude mnohem menší a mobilnější.

Internet umožní posílat více dat, natáčet více videí nebo uskutečnit více hovorů. Podle vývojové společnost Bell Labs by měli astronauti pomocí vybudované sítě odesílat data, řídit lunární moduly díky geografickým modelům nebo streamovat vysoce kvalitní videa. „Systém může zajistit komunikaci na měsíčním povrchu na větší vzdálenosti, větší rychlosti a může poskytnout i větší spolehlivost než současné nabízí současné prostředky,“ uvedla NASA v prohlášení.

Podle některých odhadů by internet na Měsíci mohl fungovat lépe než na Zemi. Na rozdíl od Země na měsíčním povrchu nerostou stromy, nestojí budovy nebo nevysílá žádná televize, jejíž signál narušuje internetové připojení. Paradoxně tak může být internetové připojení stabilnější na 384 tisíc kilometrů vzdáleném Měsíci než ve stromové aleji za vaším domem.

Vývojáři a vědci se ale musí potýkat s jinými překážkami. Těmi jsou nízké teploty teploty, radiace a vesmírné vakuum. „Řešení bylo speciálně vytvořeno pro složité podmínky startu a přistávání lunárních modulů a k využití v extrémních podmínkách vesmíru,“ uvádí Nokia v prohlášení.

Budování měsíčního internetu je pouhým dílkem v plánech americké NASA. Ta by ráda do roku 2028 osídlila povrch Měsíce stálou lidskou kolonií, mise je pojmenována po řecké bohyni měsíce Artemis. Na měsíční povrch se lidská posádka navrátí po dlouhých pěti dekádách od návštěvy posledních amerických astronautů.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Filip Zelenka

• Teritorium: Spojené státy americké
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme