Více než 4 miliardy korun na digitalizaci firem. MPO vyhlašuje I. výzvu Digitální podnik a I. výzvu Virtuální podnik

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlašuje výzvy na podporu digitalizace podniků. Žádosti mohou podnikatelé podávat od 16. června do 16. září 2022.

Na obě výzvy má ministerstvo v rámci Národního plánu obnovy připraveno více než 4 miliardy korun, které je nutné proinvestovat do roku 2025.

Ilustrační fotografie

„Krize způsobená covidovou pandemií ukázala potřebu digitalizace českého byznysu. Velkou výzvou je ale překonat zatím ještě přetrvávající nedůvěru tradičních podnikatelů k digitálním inovacím a ukázat jim, že je možné jejich nasazením reálně snížit provozní náklady, zvýšit efektivitu a zároveň i pozitivně ovlivnit ekologické zatížení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo dotační výzvy na pomoc podnikům s digitalizací. Alokováno na to jsou více než čtyři miliardy korun. Cílem je podpora zvyšování digitální úrovně podniků působících na českých trzích prostřednictvím podpory nákupu a zavádění pokročilých nevýrobních digitálních technologií. Ty pomohou zajistit výrazný posun v digitalizaci díky podpoře automatizace, digitalizace dat a efektivnějšího propojení a řízení firemních procesů. Výzvy jsou vyhlašovány v rámci komponenty č. 1.5 Digitální transformace podniků.

„Nově vypsané výzvy jsou zaměřeny na oblasti, které nejsou pro žadatele zatím příliš zažité. MPO si v rámci OPPIK obdobnou aktivitu vyzkoušelo a otestovalo si budoucí koncepce a strategie na výzvě Digitální podnik. Jedinečností těchto výzev je kromě přímé podpory procesu digitální transformace i podpora zavádění digitálních technologií v oblastí logistiky a počítačové bezpečnosti,“ říká náměstek ministra pro EU fondy Marian Piecha.

Výzva Digitální podnik je vyhlášena v souladu s novou regionální mapou, kde míra podpory může v některých regionech dosáhnout až 60 z celkových způsobilých výdajů. Tato výzva je zaměřena na větší komplexnější projekty digitalizace. Mohou žádat jak výrobní podniky, tak podniky poskytující služby.

„Velká část malých a středních firem zcela jasně vnímá přínosy digitální transformace v podobě snížení nákladů nebo zvýšení produktivity. Nicméně nemají zkušenosti s digitalizací svojí výroby, logistiky nebo firemních procesů a váhají, zda takovou velkou změnu učinit. Obě výzvy by měly tento rozhodovací proces usnadnit a pomoci uskutečnit zásadní krok směrem k digitální transformaci. K tomu chceme našim firmám a partnerům pomoci jak touto výzvou, tak i podporou tzv. Center pro digitální inovace,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko. Výzva Virtuální podnik se zaměřuje na menší projekty. Nově mohou žádat i firmy z hlavního města Prahy. Míra podpory je stanovena podle velikosti podniků od 20 % do 40 %.

Z obou výzev mohou žádat všechny podniky bez ohledu na jejich velikost. Realizace projektů je omezena maximálně na dvě etapy.

Bližší informace a konkrétní parametry výzev najdete na webu MPO

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme