Vicepremiér a ministr Havlíček podpořil podnikatele na exportní konferenci Budoucnost českého exportu v Africe

Ministerstvo průmyslu a obchodu zaštítilo uspořádání exportní konference agentury CzechTrade „Budoucnost českého exportu v Africe“, která se uskutečnila dne 7. února 2020 v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Česká republika je jednou z nejvíce otevřených ekonomik na světě a řadí se mezi přední vyspělé země Evropy především díky své makroekonomické stabilitě a dobrým poměrem mezi kvalitou a cenou českého zboží. Musíme ustát bod zásadního zlomu překlopení ekonomiky založené na výzkumu, vývoji a inovacích a stavět na kvalitě,“ zdůraznil vicepremiér a ministr Karel Havlíček.

Dále sdělil, že „i když český export směřuje mimo Evropu jen z 15 % a do Afriky je to pouhé 1 % (54,8 mld. Kč v roce 2019), zájem o tento kontinent je naopak velký.“ To bylo demonstrováno účastí více než stovky zástupců firem na akci.

Tuto konferenci vítám jako příležitost pro naše firmy zbavit se předsudků. Jejím cílem je přiblížení afrického trhu a možnost ukázat praktické tipy pro obchodování. Kanceláře CzechTrade nabízejí zázemí pro podnikatele přizpůsobené moderním nástrojům podpory obchodu,“ shrnul ministr Havlíček.

Africké země se v posledních letech řadí k nejdynamičtějším hospodářstvím na světě, přičemž zaujímají polovinu z patnáctky nejrychleji rostoucích ekonomik.

Jihoafrická republika je naším největším obchodním partnerem a je branou do Afriky. Mezi nejdůležitějšími trhy se podle obratu tedy řadí: Jihoafrická republika (40 %), Maroko (17 %), Egypt (13 %), Tunisko (11 %) a Nigérie (5 %).

Podle statistik obchodní výměny můžeme zaznamenat, že na africké trhy směřují tyto nejdůležitější české vývozní položky: osobní automobily (21 %), stroje na automatické zpracování dat (9,4 %) a motory (8,3 %), přičemž TOP10 položek tvoří 60 % vývozu a první tři skoro 40 %.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme