Vicepremiér Rakušan se setkal s prezidentem Mosambiku

První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan se 8. srpna 2023 setkal s prezidentem Mosambické republiky Filipem Jacintem Nyusim. Hlavními tématy jednání byly další rozvoj vzájemných vztahů.

Vztahy České republiky a Mosambiku mají bohatou tradici, na které by oba státy chtěly dál stavět. Vicepremiér Rakušan uvedl, že nyní by česká vláda ráda věnovala Africe více pozornosti, než tomu bylo v minulých letech.

Setkání českého vicepremiéra a mosambického prezidenta | Zdroj: Úřad vlády

Vicepremiér připomněl magisterská studia prezidenta Nyusiho v Československu mezi lety 1985–1990 jako příklad toho, že navzdory geografické vzdálenosti k sobě mohou mít dvě země velmi blízko. „Usilujeme o celkové zintenzivnění našich vazeb s Mosambikem. Takto významná návštěva je skvělou příležitostí převést historicky dobré vztahy v konkrétní projekty spolupráce. Přejeme si, aby se Mosambik stal jedním z klíčových partnerů České republiky v Africe,“ uvedl místopředseda vlády.

V oblasti ekonomické a obchodní spolupráce ocenil vicepremiér Rakušan rychle rostoucí mosambickou ekonomiku a uvedl, že Česká republika má zájem na otevřeném obchodu s africkými zeměmi. Připomněl, že obchodní výměna dostala ránu během pandemie covidu-19 a vlivem ruské agrese na Ukrajině, a je nyní na čase se vrátit opět k jejímu růstu.

Debata se vedla o oblasti zdravotnictví, obranného průmyslu, ale i o vzdělávání a v posledním roce velmi důležitém rozvoji energetiky. „Se zájmem proto sledujeme snahu o rozvoj těžebního průmyslu v Mosambiku, zejména co se týká zemního plynu,“ uvedl Rakušan.

Vicepremiér také zmínil, že Česká republika podporuje stabilitu Mosambiku a je pro ni důležité, aby i nadále zůstal klíčovým aktérem regionální bezpečnosti. Závěrem ještě oba čelní představitelé hovořili o situaci na Ukrajině a také o vzájemné spolupráci a sdílení postojů v rámci OSN.

• Teritorium: Afrika | Mosambik | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika | Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme