Vietnam chystá odstraňování dovozních cel pro zboží z Evropské unie

Vietnamská vláda je připravena vydat oficiální soupis preferenčních exportních cel a speciálních preferenčních importních cel v rámci Dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA). V momentě, kdy dohoda vstoupí v platnost, odstraní Vietnam 48,5 procent dovozních celních položek, což činí 64,5 procenta dovozu z EU.

Do 10 let by se to mělo týkat více než 99 procent položek. Co se týče zbylých tarifů, jejich vyřazení potrvá déle než 10 let. Vietnam případně uzavře preferenční dohodu s EU kvůli celním kvótám Světové obchodní organizace WTO, ke kterým je zavázán.

Mezitím země přislíbila odstranit cla na vývoz do EU na základě 15letého plánu. Výjimkou jsou produkty, jako je surová ropa nebo uhlí.

Změny mohou začít platit možná už v červenci

Vietnamští zástupci dokončují procedury, aby mohli EVFTA předat k zasedání vietnamského národního shromáždění ještě v květnu letošního roku. V případě, že parlament dohodu přijme v květnu a dojde k její kompletaci v červnu, tak vejde v účinnost už v červenci.

Big Pearl / Shutterstock.com

V současné době plánuje agentura CzechTrade užší spolupráci s Evropskou hospodářskou komorou ve Vietnamu a chystá prezentaci na VCCI (Vietnamská obchodní komora) ohledně prohloubení spolupráce a nových možnostech pro obě strany. Poptávka pro vyhledávání výrobců a dodavatelů ve Vietnamu se ze strany českých podnikatelů sice stále zvyšuje.

I Vietnam se začíná bránit proti koronaviru

Bohužel má ale současný situace v souvislosti s epidemií koronaviru nepředvídatelný vývoj a komplikuje plánování do budoucna, protože Vietnam různá bezpečnostní opatření schvaluje velmi rychle. Například jde o rušení veletrhů nebo dočasný zákaz vstupu osobám z rizikových oblastí. V rámci možností by agentura CzechTrade v Ho Či Minově Městě ráda zorganizovala podnikatelskou misi zaměřenou pro dodavatele a výrobce zařízení na výrobu lékařského materiálu.

Informaci poskytl Ivan Nikl, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Ho Či Minově Městě

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme