Vietnam debutuje v ročence Inovačního indexu společnosti Bloomberg

Vietnam se poprvé umístil v Inovačním indexu společnosti Bloomberg, který každoročně vyhodnocuje šedesát nejinovativnějších ekonomik z celého světa.

Vietnam získal 45,92 bodu ze 100 v indexu roku 2019. Mezi novými zeměmi, které se v žebříčku stejně jako Vietnam umístily poprvé, jsou také Indie, Mexico a Saudská Arábie. Bloomberg uvádí: „Index analzuje tucty kritérií za použití sedmi metrik, které zahrnují náklady na V&V, výrobní způsobilost a koncentrace veřejných high-tech firem.“ Vietnam zaznamenal nejlepší skóre v hustotě high-tech (34. místo) a v patentové aktivitě (39. místo). Naopak v produktivitě obsadil až 60. místo.
Navzdory svému ekonomickému růstu byla produktivita Vietnamu v roce 2017 mezi nejnižšími v Asii, píše se ve vietnamské výroční ekonomické zprávě vydané minulý rok Vietnamským institutem pro ekonomii a politiku. Průměrný vietnamský pracovník vydělal 60,73 mil. VND (2600 USD), což je méně než v Kambodži, Indonésii, Malajsii, Filipínách i Thajsku. V Inovačním indexu se nejlépe umístila Jižní Korea stejně jako poslední rok, následována Německem, Finskem, Švýcarskem a Izraelem. Mezi jihoasijskými zeměmi nejlépe dopadl Singapur (6. místo), Malajsie (26. místo) a Thajsko (40. místo).

Zdroj: e.vnexpress.net
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční  kanceláře CzechTrade v Ho Či Minově Městě.

Doporučujeme