Vietnam dovezl v roce 2021 krmiva za více než 9 mld. USD

V roce 2021 Vietnam dovezl více než 22 milionů tun krmných surovin pro zvířata v celkové hodnotě 9,07 miliardy USD.

Tyto informace oznámilo ministerstvo zemědělství VSR na konferenci o produkci prasat, zvýšení výroby krmiv a posílení obchodu, která se konala 18. března 2022 v Hanoji.

Ilustrační fotografie

Nejvíce dováženou surovinou byla podle odboru živočišné výroby kukuřice s více než 9,6 miliony tun. Ceny mnoha krmných surovin ve srovnání s březnem 2021 (meziročně) výrazně vzrostly. Je to dáno především důsledkem pandemie covid-19 a rusko-ukrajinským konfliktem.

Konkrétně cena kukuřice je ve Vietnamu 10 Kč/kg (nárůst o 29,3 %); sójový šrot 16 Kč/kg (nárůst o 33,4 %); pšenice 9,50 Kč/kg (nárůst o 49,5 %). Odbor živočišné výroby očekává, že dopad rusko-ukrajinského konfliktu bude mít vliv na zvyšování cen až do konce letošního roku.

Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Tong Xuan Chinh, zástupce ředitele odboru živočišné výroby, uvedl, že v odvětví chovu prasat tvoří cena krmiva velmi vysoký podíl, 65–70 % nákladů chovu hospodářských zvířat. Vietnam v současnosti vyrábí pouze 35 % krmiv a zbývajících 65 % závisí na dovozu.

Náměstek ministra zemědělství a rozvoje venkova Phung Duc Tien na konferenci v Hanoji vyzval podniky, které dodávají krmiva a v předchozím období dovezly dostatek surovin, aby nezvyšovaly ceny průmyslových krmiv a společně tak pomohly překonat současné obtížné období.

Aby se vyřešily potíže s dodávkami některých klíčových surovin, ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova letos koordinovalo s provinciemi a podniky v oblasti centrální vrchoviny přeměnu neefektivní zemědělské půdy na rostlinnou výrobu pro krmné suroviny.

V nejbližší době budou provincie centrální vrchoviny zakládat družstva zaměřená na pěstování manioku a kukuřice ve spolupráci s podniky na zpracování krmiv, čímž by se měla postupně snížit závislost na dovozu.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme