Vietnam očekává zdvojnásobení zahraničních investic do zemědělství

Vietnam si stanovil za cíl zdvojnásobit objem zahraničních investic do zemědělství do roku 2030 na 34 mld. dolarů. Podle politiků i expertů však musí země vyřešit řadu nedostatků a omezení, aby dosáhla svého cíle.

Agrární sektor zaznamenal v posledním desetiletí významný pokrok, přičemž zemědělství Vietnamu rostlo každoročně v průměru o 3 %. Důležitou roli při modernizaci zemědělského sektoru sehráli zahraniční investoři. V agrárním sektoru je však stále mnoho nevyužitého potenciálu.

Ilustrační fotografie

V letech 2009–2021 zahraniční investoři zaregistrovali v agrární oblasti 2000 projektů, tj. 5,7 % všech zahraničních projektů a investovali 17,64 mld. dolarů, tj. pouze 4,3 % z celkových investic. Pro agrární zemi, jakou je Vietnam, je objem zahraničních investic v tomto sektoru nízký.

Naprostá většina zmíněných projektů byla dosud z asijských zemí, které většinou směřovaly do oblastí kolem hlavního města Hanoje a delty řeky Mekongu. Výjimkou nejsou případy, kdy zahraniční subjekty využívají dohod Vietnamu o volném obchodu k exportu svých produktů, aniž by v zemi investovaly do výroby.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Mluvčí Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova (MARD), dr. Nguyen Anh Phong, uvedl, že pokud mají zahraniční investice do zemědělského sektoru ve Vietnamu dosáhnout do konce roku 2030 výše 34. mld. dolarů (ročně), je naléhavě potřeba zvýšit spolupráci s velkými korporacemi, zejména v transferu technologií. MARD chce proto provádět selekci vhodných a žádoucích investorů, aby byly vybrány ty nejlepší technologie pro farmáře.

Doung Danh Cong z Agrotrade při MARD vyzval k vytvoření pracovní skupiny specializující se na vyhledávání bonitních zahraničních investorů do zemědělství. „Pracovní skupina musí rozumět potřebám potenciálních investorů i potenciálu místních subjektů,“ řekl.

V důsledku mnohaleté laviny rozvojové pomoci, bezúročných půjček a dobrodružných investic, panuje ve Vietnamu všeobecný pocit, že transfer zahraničních technologií a toky peněz jsou nezištné dary z lásky, soucitu, obdivu či naivity. VSR je dnes již středně příjmová ekonomika, která přes velký podíl šedé ekonomiky svým oficiálním HDP na obyvatele předstihla některé evropské země. Pro přilákání dalších zahraničních investic je tedy třeba udělat více, hlavně v oblasti legislativy (např. u využívání zemědělské půdy, které je ve Vietnamu 33 mil. hektarů).

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme