Vietnam připravuje novou vyhlášku s pobídkami pro investice do zemědělství

Ministerstvo plánování a investic VSR připravuje novou vyhlášku, která umožní atraktivnější podmínky a pobídky pro podniky investující do zemědělství.

Nová vyhláška nahradí vyhlášku č. 57/2018/NĐ-CP. Vyhláška č. 57 byla navržena za účelem podpory rozvoje nově vznikajících zemědělských podniků, ale při její aplikaci se naráží na řadu nedostatků.

Ilustrační fotografie

Nová vyhláška by měla být praktičtější a konzistentnější s jinými zákony, jako je zákon o veřejných zakázkách, investiční zákon nebo zákon o podnikání. Kromě nedostatků stávající vyhlášky je důvodem pro nové pobídky rovněž varování Organizace pro výživu a zemědělství při OSN, že vlivem pandemie covidu-19 a rusko-ukrajinského konfliktu bude více než jedna miliarda lidí hladovět.

Hlavním cílem nové vyhlášky je tedy přilákání investic do zemědělství a posílení tohoto sektoru s velkým potenciálem. Kromě agrárních podniků, družstev a farem má Vietnam téměř 10 milionů rolnických domácností.

V roce 2021 bylo založeno, nebo obnoveno 1 640 zemědělských podniků, čímž se celkový počet firem působících v zemědělství zvýšil na 14 400. Více než polovina agrárních podniků jsou zpracovatelské firmy. Očekává se, že do konce roku 2022 bude mít Vietnam více než 20 000 farem a přes 20 000 družstev, z nichž bude alespoň 10 % využívat high-tech zemědělství.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Spolu s rozvojem malých a středních podniků rozšiřují v poslední době své investice i velké ekonomické skupiny, zejména v oblasti zpracování zemědělských produktů. V roce 2021 bylo zrealizováno šest agrárních projektů s celkovou investicí přes 5 mld. Kč.

Konkrétně thajská společnost CP Vietnam investovala do chovu zvířat v provincii Bình Phước 250 mil. dolarů a vybudovala jatka v Hanoji. Společnost Masan postavila dva komplexy na zpracování chlazeného masa v provinciích Hà Nam a Vĩnh Long.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme