Vietnam přitahuje zahraniční investice – příležitosti i pro české investory

Vietnam si udržuje pozici jedné z nejatraktivnějších investičních destinací v asijském regionu a může nabídnout řadu zajímavých příležitostí také pro české investory.

Vysoký a stabilní růst ekonomiky přesahující 7 %, stabilní politické prostředí, dynamický růst populace a její kupní síly, nízké mzdy ve srovnání s ostatními industrializovanými zeměmi jihovýchodní Asie a zejména ve srovnání s Čínou činí z Vietnamu jednu z nejpřitažlivějších zemí pro zahraniční investory v asijském regionu. Vietnam může nabídnout řadu zajímavých investičních příležitostí také pro české investory.  

Rostoucí atraktivita Vietnamu pro zahraniční investory se odrazila také na reálném přílivu přímých zahraničních investic do Vietnamu v minulém roce. Objem skutečně realizovaných přímých zahraničních investic ve Vietnamu v roce 2019 dosáhl rekordní úrovně 20,4 mld. USD. Objem přislíbených zahraničních investic (investiční projekty se schválenou investiční licencí) vzrostl na 38 mld. USD.

Příliv přímých zahraničních investic do Vietnamu v posledních pěti letech

(v mld. USD)    2015     2016     2017     2018     2019
Přislíbené investice     22,7      24,3     35,9      35,5      38,0
Realizované investice    14,5      15,8    17,5      19,1      20,4

Vietnam v minulém roce těžil především ze zhoršení obchodních vztahů mezi USA a Čínou. Čínsko-americká obchodní válka spustila vlnu relokací průmyslových podniků z Číny do jihovýchodní Asie. Z této situace pak nejvíce profitoval právě Vietnam.

K největším investorům ve Vietnamu patří dlouhodobě Jižní Korea, Japonsko a Singapur. Investice z těchto zemí směřují především do výroby elektroniky (mobilní telefony, PC komponenty), oděvů a dalších zpracovatelských odvětví využívajících levné pracovní síly.

V roce 2019 se však vlna přesunu investic z Číny do Vietnamu promítla do vietnamských statistik prudkým nárůstem přílivu kapitálu z Hongkongu a Číny. Hongkong se dokonce v minulém roce stal druhým největším zahraničním investorem ve Vietnamu hned za Jižní Koreou. Třetím největším investorem byl Singapur, následován Japonskem a Čínou.

Největší zahraniční investoři ve Vietnamu v roce 2019

 Počet projektůRegistrované investice (v mld. USD)
Jižní Korea          294               6,690
Hongkong          1012               5,729
Singapur           265               4,466
Japonsko           615               3,566
Čína          389               3,333
Tchaj-wan          131               1,526

Nejpřitažlivější lokalitou pro přímé zahraniční investice ve Vietnamu byla v roce 2019 Hanoj. Do hlavního města směřovalo na 8,45 mld. USD, což představuje přes 22 % z celkového objemu přímých zahraničních investic za uplynulý rok. V těsném závěsu se umístila jižní metropole Ho Či Minovo město, kam za uplynulý rok z ciziny přiteklo 8,3 mld. USD. Následovaly provincie Binh Duong, Dong Nai, Bac Ninh a další.

K nejatraktivnějším sektorům pro přímé zahraniční investice patří ve Vietnamu zpracovatelský průmysl, realitní sektor, energetika a cestovní ruch. V minulém roce dominoval přímým zahraničním investicím zpracovatelský sektor následovaný realitním sektorem a maloobchodní prodej. 

Bezkonkurenčně největším uskutečněným projektem v roce 2019 se stal odkup akcií společnosti Vietnam Beverage Co., Ltd hongkongským gigantem Hong Kong Beer Co., Ltd v celkové hodnotě 3,85 mld. USD. Tento jednorázový nákup akcií představuje takřka polovinu celkových investic Hongkongu ve Vietnamu za rok 2019 a je také zároveň nejnákladnější zahraniční investicí v zemi.

Druhou největší zahraniční investicí ve Vietnamu je závod na výrobu mobilních telefonů a tabletů firmy Samsung Electronics v provincii Thai Nguyen za 3 mld. USD. Třetí největší investiční projekt ve Vietnamu patří rovněž firmě Samsung (Samsung CE Complex v Ho Či Minově Městě v hodnotě 2 mld. USD), která již ve Vietnamu investovala více než 17 mld. USD.

Druhým nejnákladnějším projektem roku 2019 se stala výstavba výzkumného a výrobního zařízení na ruční elektrické nářadí firmy Techtonic Tools Project Co., Ltd v Ho Či Minově městě dosahující celkové hodnoty 650 mil. USD.

Přitažlivost Vietnamu pro zahraniční investice spočívá v nižších výrobních nákladech vůči ostatním konkurentům v regionu. Mzdy zaměstnanců se drží pod polovinou částek v sousedním Thajsku či Malajsii. V průmyslových oblastech je cena pronájmu 103,5 USD/1 m2 druhá nejlevnější hned za Myanmarem. Náklady na výstavbu nových průmyslových areálů jsou pak ve Vietnamu nejnižší v regionu.

Zahraniční investice také stimuluje vláda patřičnou daňovou politikou. V roce 2016 došlo ke snížení korporátní daně na 20 %, ta navíc může být novým subjektům v průmyslových zónách prominuta na dobu od dvou do čtyř let. K dalším pobídkám patří např. odpuštění vízové povinnosti či prominutí dovozní daně.

Atraktivitu Vietnamu pro zahraniční investory umocňuje také rozsáhlá liberalizace vietnamského zahraničního obchodu. Vietnam je členem 11 dohod o volném obchodu. Dvanáctou dohodou se stane Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA), o které v průběhu února rozhodne plenární zasedání Evropského parlamentu. Její předpokládaný přínos pro Vietnam je mj. nárůst exportu zboží a služeb do zemí EU o 18 % o celkovém objemu 15 mld. EUR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Hanoji (Vietnam). Autoři: David Jarkulisch, ekonomický diplomat, Dominik Vu, stážista.

• Teritorium: Vietnam
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme